EGLUTĖ LONDONE – JURBARKO EGLUTĖS KOPIJA?

i3ti4a4696Esmė ne eglutėje. Nors, kaip matosi  iš žemiau pateikto Jurbarko savivaldybės rengto pranešimo, net toks paprastas klausimas kaip papuošti miestą, sukelia gana audringas diskusijas. Diskusijos – geras dalykas, kaip ir Kalėdinė nuotaika. Ir nesvarbu ar sutampa mūsų dizainerių nuomonė su jų kolegomis Londone. Kur kas svarbiau, kad viskas neapsiribotų išoriniais atributais. Anglai nors ir mėgsta pašmaikštauti savo šalies atžvilgiu, bet visada išlieka savo valstybės patriotais. Jie turi kuo didžiuotis – pilietinė visuomenė per šimtmečius sukūrė valstybę į kurią veržiasi patekti migrantai iš daugelio šalių. Migrantai palikę savo šalis likimo valiai, savo darbu stiprina britų valstybės pilietinę visuomenę. Tai irgi gerai. Britanijai.

                      Mes irgi turime kuo didžiuotis: turtinga įvykiais Lietuvos istorija, atsisakymu nuo totalitarinės praeities, nepriklausomos valstybės atkūrimu – tai nelengvo kelio etapai, kurį nuėjome kartu. Svarbu nesustoti ties pasiektais laimėjimais. Žinau – mūsų žmonės nusipelnę gyventi geriau. Žinau – mūsų kraštas turi daug neišnaudotų galimybių. Ir jei, ekonomikoje ir politikoje pasinaudotume tokių išsivysčiusių šalių patirtimi kaip Britanijos, neabejotinai sukurtume savo žemėje valstybę, iš kurios niekam nesinorėtų išvykti uždarbiauti į kitas šalis. Viskas priklauso nuo mūsų pačių, nuo lūkesčių ir tikėjimo savo valstybės ateitimi. Tikiu Lietuva. Ir tegu ši eglutė tampa atspirties tašku mūsų atgimimui.

                      Su gerais linkėjimais,

                      Saulius Lapėnas

JURBARKO RAJONO SAVIVALDYBĖS PRANEŠIMAS

2015-12-15 – Jurbarkas

                     

                      EGLUTĖ LONDONE – JURBARKO EGLUTĖS KOPIJA?

Baigiantis gruodžio 9 darbo dienai, savivaldybėje įvyko Jurbarko rajono savivaldybės mero 2015 m. lapkričio 11 d. potvarkiu Nr. V3-63 sudarytos darbo grupės rekomendacijoms dėl Jurbarko miesto šventinio papuošimo 2015 metais teikti, posėdis šiek tiek netradicinėje aplinkoje – savivaldybės pastate esančioje kavinėje prie kavos puodelio.

„Dėkoju visiems aukojusiems savo laiką ir padėjusiems su minimaliais ištekliais rasti optimalius viešų erdvių sutvarkymo bei papuošimo variantus“ – padėkojo Saulius Lapėnas Jurbarko mero pavaduotojas darbo grupės nariams ir visuomenės atstovams, kurie ne tik aktyviai pareiškė savo nuomonę, bet ir pasiūlė savo pagalbą. „Tikiuosi, kad panašūs pasitarimai taps reguliarūs ir padedantys savivaldybei rasti geriausius sprendimus, formuojant miesto įvaizdį“.

Darbo grupės vadovas Sauliaus Lapėnas pasidžiaugė jurbarkiečių aktyvumu socialiniuose tinkluose ir dalyvauti posėdyje pakvietė visuomenės atstovę jurbarkietę Ingą Molevaitę, atstovaujančią gyventojams, aktyviai norėjusiems prisidėti prie Jurbarko miesto Kalėdų eglės papuošimo.

Saulius Lapėnas dalyvaujančių paprašė išsakyti nuomonę apie naujametinę eglutę ir gatvėse panaudotus puošybos elementus, kurie tapo matomi po gruodžio 4 dienos iškilmingos eglutės uždegimo renginio. Štai keletas išsakytų nuomonių ir pastebėjimų:

Zigmas Morlencas: „Kultūros darbuotojų nuomone, darbas geriau pavyko, galbūt reikėjo kažkuo papildyti tvorelę. Eglei tiktų tas pats lauko puokščių dekoras, kaip buvo padaryta prie Kalėdų namelio“.

Romualdas Kuras: „Seniūnija darė viską, ką galėjo. Akcentams reiktų didesnių žaislų“.

Rasida Kalinauskienė: „Tada netiktų girliandos. Šių metų eglė graži ir nereikia jos perkrauti papuošimais”.

Zita Tytmonienė: „Šiais metais eglė džiugesnė, daug daugiau spalvų. Dariaus ir Girėno gatvė gražesnė už Vytauto Didžiojo gatvę“.

Inga Molevaitė: „Gyventojai komentavo, kad eglė viena gražiausių, nors gal trūksta baltos spalvos, per didelis tarpas nuo žemės iki žaislų, aišku, bijant suniokojimo. (Kaip pavyzdį Inga pademonstravo baltą snaigę). „Jeigu jų reikėtų daug, ir nebūtų Jurbarke, tektų vežti iš Kauno”.

Lijana Dragūnavičienė: „Ar kas matėte Marijampolės eglę? Papuošta žaislais su miesto simbolika“.

Zita Tytmonienė: „Dailininkė Eglė Untulytė labai išradingai iš paprastų medžiagų buvo pagaminusi atributiką Dainų šventės eisenai“.

Darius Dragūnavičius: „Visa, kas ant eglės, turi šviesti. Tačiau reikia neužmiršti ir saugumo reikalavimų, jie visų svarbiausi. Dar viena idėja. Kodėl negalim padaryti puošybos akcijos – susirenka, pavyzdžiui, prie V. Grybo muziejaus žmonių, kurie gamina, padrožia ir pan. visa, ko reikės puošybai”.

Arvydas Juška: „Dekoracijas galima padaryti ir iš nebrangių medžiagų – Vilkijoje dideli seniai padaryti iš lapais prikimštų baltų maišų, stovi aukštai, gražiai atrodo.“

Viktoras Klepikovas: „Reikia kviesti visuomenę, gal ir sudaryti sąlygas paramai rinkti?“.

Gražina Gadliauskienė: „Prie eglės susirenka visokio amžiaus žmonės, vienaip ją mato vaikas, kitaip suaugęs. Ateity galima būtų vieną eglutę puošti visai atskirą vaikam, ten galima būtų visko prikabinti. Aš esu tiesus žmogus – tokios snaigės tikrai nepapuoštų eglės. Jos nesulauktų ir Kalėdų.“

Agnė Vaznytė: „Jei būtų ne auksiniai žaislai, gal ir tiktų, bet, kur sidabriniai, ten balta tvorelė labai tinka“.

Inga Molevaitė: „Eglė priklauso visiems, žmonės nori nusifotografuoti, norėjo daugiau baltos spalvos, todėl ir miesto gyventojai atnešė kelias girliandas…“

„Nuomonių įvairovė nuteikia viltingai. Būtų blogiau, jei nebūtų reaguojančių“- kalbėjo Saulius Lapėnas apibendrindamas išsakytas nuomones, – „džiugina ir palyginimas, kad eglutė Londone (viena iš dešimties gražiausių eglučių pasaulio sostinėse) – beveik tiksli eglutės Jurbarke kopija“.

 

S.Lapėnas papasakojo apie “City Alumni” klubų patirtį Biržuose ir Utenoje. Šių klubų atsiradimą paskatino poreikis susitvarkyti miestų viešąsias erdves ir šių klubų patirtis parodė – geriausi konsultantai yra ne tik vietos gyventojai, bet ir išeiviai, siekiantys išlaikyti ryšį su savo gimta ar buvusia gyvenama vieta.

„Kiekvienas atvykęs į savo miestą ir čia gyvenantis žmogus nori jausti, kad jis yra savo mieste su išskirtinėmis, unikaliomis erdvėmis ir mažosios architektūros formomis (skulptūros, suoliukai, šviestuvai ir net šiukšlių dėžės). Tik tokiomis sąlygomis pabunda pasididžiavimo ir savigarbos savo miestu jausmai, noras kurti harmoningą aplinką ir savo ateitį. Žmonių grupės, dalyvaujančios šiuose klubuose, susirenka kavinėje ir apie visa tai kalbasi tuo laikotarpiu, kai jie sąlyginai laisvesni – tarp Kalėdų ir Naujųjų metų. Diskusija leistų užpildyti nauju turiniu ne tik tradicines Miestelio dienas, bet ir kitus renginius, jei būtų dažniau į juos pakviečiami išeiviai, kraštiečiai ar studijuojantis jaunimas. Visos problemos išsprendžiamos ir galima rasti netikėtų sprendimų, tik dažniausiai pritrūksta naujo požiūrio ar idėjos, kaip problemą paversti galimybe” – teigė S.Lapėnas.

 

Daugelis pritarė būtinumui tęsti tokius pasitarimus Jurbarko miesto įvaizdžio formavimo klausimais. Buvo sutarta susirinkti jau sausio mėnesį ir suformulavus diskusijų temas bei pasiskirsčius moderavimo pareigomis, pakviesti visuomenę išsakyti savo nuomones ir pasiūlymus.

 

Prie diskusiju stalo Prie diskusiju stalo I

 

 

 

 

 

 

Posėdyje dalyvavo Jurbarko rajono mero 2015 m. lapkričio 11 d. potvarkiu Nr. V3-63 sudarytos darbo grupės rekomendacijoms dėl Jurbarko miesto šventinio papuošimo 2015 metais darbo grupės nariai:

Darius Dragūnavičius – UAB „Jurbarko komunalininkas“ direktorius, Lijana Dragūnavičienė – UAB „Jurbarko komunalininkas“ želdinių priežiūros vadovė, Gražina Gadliauskienė – Jurbarko rajono savivaldybės administracijos Urbanistikos skyriaus vedėja,  Viktoras Klepikovas – Jurbarko rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas, Romualdas Kuras – Jurbarko rajono savivaldybės administracijos Jurbarko miesto seniūnas, Zigmas Morlencas – Jurbarko kultūros centro dailininkas-scenografas, Agnė Vaznytė – Jurbarko rajono savivaldybės administracijos Urbanistikos skyriaus vyriausioji specialistė. Į posėdį buvo pakvieti: Arvydas Juška – UAB „Jurbarko komunalininkas“ šilumos ir elektros ūkių energetikas, Rasida Kalinauskienė – Jurbarko rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė, Zita Tytmonienė – Jurbarko rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė, Aldona Pauliukaitienė – Dokumentų ir viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė.

 

Lina Lukošiūtė

Jurbarko rajono savivaldybės

Dokumentų ir viešųjų ryšių skyriaus

viešųjų ryšių specialistė.

 

tel. Nr. 8-649-29983

lina.lukosiute@jurbarkas.lt

www.jurbarkas.lt

Tai pat žiūrėkite

UŽ KĄ BALSUOTI, O UŽ KĄ GALI BŪTI ITIN PAVOJINGA!

Už ką balsuoti?             Pastarosiomis dienomis šį klausimą man užduoda vis dažniau. Neturiu jokio noro …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *