Rezultatai po straipsnio „LIETUVOS ISTORIJA SLEPIAMA?“. – IMKITE, SKAITYKITE IR DISKUTUOKITE.

Priminsiu, kad straipsnyje  „LIETUVOS ISTORIJA SLEPIAMA?“ rašiau apie tai, kad iš oficialaus valstybinio portalo dingo knyga „Lietuvos istorija“ (2013), kurią Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai proga buvo išleista šešiomis užsienio kalbomis: anglų, vokiečių, prancūzų, ispanų, rusų ir lenkų.

Portale www.eu2013.lt ji iki šiol reklamuojama: „Knyga bus užsienio diplomatams, politikams, valstybių tarnautojams ir visiems besidominantiems bus naujas ir vertingas šaltinis susipažinti su politine Lietuvos istorija nuo valstybės sukūrimo iki šalies įsijungimo į transatlantines struktūras 2004 metais.

Knygoje glaustai ir aiškiai apžvelgiamas laikotarpis nuo seniausiųjų laikų iki Abiejų Tautų Respublikos padalijimo 1795 metais, Carinės Rusijos valdymo metai, tautinis atgimimas ir jį sekusi Lietuvos nepriklausomybė, šalies raida tarpukariu, sovietų ir nacistinės Vokietijos okupacijos, Holokaustas, pasipriešinimo agresoriams laikotarpis ir valstybės atkūrimas 1990 metais, po jo vykęs Lietuvos sugrįžimas į politinę Europos šeimą.

Knygos, pasiekusios Lietuvos ambasadas ir nuolatines atstovybes visame pasaulyje, bus dovanojamos susitikimų dalyviams bei svečiams pirmininkavimo metu, o visiems prieinamą elektroninę versiją tiek lietuvių, tiek ir šešiomis užsienio kalbomis galėsite rasti čia

Tačiau paaiškėjo, kad nė viena iš nuorodų neveikia. Knyga dingo, kaip istorikų darbas, kaip ir lietuvių mokesčių pinigai, kurių dėka ši knyga buvo išleista.

Rezultatai

Mano straipsnis buvo publikuotas laikraštyje „RESPUBLIKA“ ir jo interneto portale. Šiandien jau galima matyti pirmus rezultatus. Esu dėkingas visiems, kurie po straipsnio publikavimo neliko abejingi šiai problemai.

Gavau labai viltingai nuteikiantį atsakymą ir iš Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos.

Tačiau svarbiausia, daugybė skaitytojų, Lietuvos piliečių (ir netgi vienas iš Vokietijos) siūlė savo su pagalbą, atstatant prarastą nacionalinę vertybę ir atsiuntė man savo turimas nuorodas į „Lietuvos istorija“ elektroninę versijas, kurias jie spėjo paimti iš minėto portalo dar 2013 metais. Dėkoju visiems. Kol oficialūs valdžios atstovai aiškinasi „kas ir kodėl pradangino Lietuvos istoriją“ (to tikiuosi), aš patalpinu šias skaitytojų atsiųstas nuorodas, savo oficialiame tinklalapyje: http://slapenas.lt laisvo susipažinimo tikslais.

Imkite, skaitykite ir diskutuokite – tik nelikite abejingi savo istorijai. Juk nuo oficialios A. Šapokos istorijos išleidimo 1936 metais, jokios kito oficialaus valstybinio leidinio apie Lietuvos istoriją nėra.

Bet, tarpe atsiliepusių į mano publikaciją, pasitaikė siūlančių nekreipti į tai pernelyg daug dėmesio ir nematė poreikio nerimauti dėl oficialios mūsų šalies istorijos. Būgtai lietuviai ir taip žino savo istoriją, o užsieniečiai – kaip nors išsivers ir be to. Su tuo kategoriškai nesutinku. Ne pirmus metus vyksta informacinis karas prieš Lietuvą stambiu mastu. Be galimybės prieiti prie oficialiai pripažintos Lietuvos istorijos, sunkiai įsivaizduojamas ne tik patriotizmo ugdymas, bet ir mūsų valstybės ekonominis vystymasis.  Ar gali būti pilietis patriotu, jei nežino savo istorijos arba ja abejoja? Nes būtent valstybės piliečiai ir yra pagrindiniai investuotojai, kurių interesais pirmoje vietoje turi rūpintis Lietuvos Vyriausybė.

Juk bet kokios valstybės likimas ir saugumas priklauso nuo savo valstybės istorijos suvokimo, nuo to iš kur imamos lėšos ir kam panaudojamos, ir nuo piliečių abejingumo lygio savo likimui.

 Atsiųsti itin paprasta.

             Knygos atsisiuntimui nereikia registruotis, pakanka atsidariusiame puslapyje nuspausti pasirinkimo klavišą: „Atsisiųsti”.

Lieka tik išsisaugoti e-knygą savo kompiuteryje ar kitose skaitmeninėse laikmenose.

 IMKITE, SKAITYKITE IR DISKUTUOKITE – tik nelikite abejingi savo istorijai, nes demokratinėje visuomenėje, formuoti nuomonę ir vertinti pateiktus faktus – paties skaitytojo pareiga ir privilegija.

 

LIETUVOS ISTORIJA“ – 2013 m.:

Lietuvių kalba

LIETUVOS ISTORIJA – 2013 m. LT.pdfhttp://inx.lv/8sr

Šaltinis – 2013 metais atsisiųsta iš oficialaus portalo, skirto Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai © Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija. Minėtame „oficialiame portale“ šiuo metu nuorodos neveikia. *

 

 

 

 

Rusų kalba

История Литвы (2013.RUS).pdf http://inx.lv/8sk

Šaltinis – 2013 metais atsisiųsta iš oficialaus portalo, skirto Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai © Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija. Minėtame „oficialiame portale“ šiuo metu nuorodos neveikia. *

 

 

 

 

Vokiečių kalba

Geschichte Litauens (2013.DE).pdf  – http://inx.lv/8sw

Šaltinis – 2013 metais atsisiųsta iš oficialaus portalo, skirto Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai © Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija. Minėtame „oficialiame portale“ šiuo metu nuorodos neveikia. **

 

 

 

 

Anglų kalba

The History of Lithuania (2015.ENG_Revised Second Edition).pdfhttp://inx.lv/8sN

Šaltinis – atsisiųsta iš Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos oficialaus portalo. Minėtame oficialiame portale šiuo metu nuoroda kol kas veikia. (tačiau kas žino, ar nepradings?)

 

 

 

 

https://www.urm.lt/default/en/travel-and-residence/about-lithuania/history-of-lithuania

 

LIETUVOS ISTORIJA – 1936 m.:

Lietuvių kalba

LIETUVOS ISTORIJA – 1936 m. LT.pdf http://inx.lv/8sG

Adolfo Šapokos knyga „Lietuvos istorija“ buvo išleista valstybiniu lygiu Švietimo ministerijos knygų leidimo komisijos 1936 metais. Ši e-knygos versija turi labai patogų turinio meniu.

 

 P.S.: Gaila, bet nepavyko atkurti knygos „LIETUVOS ISTORIJA“ – 2013 m. prancūzų, ispanų ir lenkų kalbomis. Jei kas turite jas išsisaugoję – pasidalinkite!

* – http://www.eu2013.lt/lt/pirmininkavimas-ir-es/kulturine-programa/Lietuvos-istorija

** – http://www.eu2013.lt/de/die-ratsprasidentschaft-und-die-eu/kulturprogramm/Geschichte-von-Litauen

 

 

Tai pat žiūrėkite

LENKŲ MAŽUMĄ SUDARANTYS GYVENTOJAI, PIRMIAUSIAI YRA LIETUVOS PILIEČIAI

Kaip jau esu rašęs savo straipsnyje „Tikrų kovu debatuose nebuvo, kaip ir pačių debatų“, taip …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *