ATSARGIAI, PONCIJAUS PASEKĖJAI !

Ekonomika ūkiškai – pradedantiesiems (16)

Neseniai portalas DELFI pranešė: „рolicija nutraukė finansų piramidės „MMM“ veiklą Lietuvoje… Sulaikyti 5 asmenys, nustatyta ne tik finansinės piramidės, bet ir sukčiavimo bei neteisėtai įgyto turto legalizavimo požymių…“*

Kas galėjo pamanyti, kad ne itin turtingoje Lietuvoje atsiras pusantro tūkstančio žmonių galinčių „išmesti“ 1,5 mln. litų dalyvaudami abejotinoje finansinėje piramidėje pagal „Poncijaus schemą“!

Schema itin paprasta – pasiskolini pinigus iš Jono, o kad galėtum jam vėliau gražinti, pasiskolini iš Petro ir taip toliau, tol kol kaime neliks nė vieno žmogaus norinčio Jums skolinti… Realybėje tai atrodo žymiai „solidžiau“. Jums pasiūloma padėti (investuoti) pinigus į kokį nors verslo projektą, galintį atnešti neįtikėtinai didelį pelną apie 30-40-50 proc. per mėnesį. Jums reikia tik įdėti pinigus ir „gulint ant sofos“ turtėti. Organizatoriai paprastai įtikinėja, kad jie žino naują pinigų uždirbimo formulę, kuri duoda galimybę gauti super dideles pajamas. O tikrovėje niekas niekur neinvestuoja ir niekas nieko nesukuria. Pirmus keletą mėnesių, kol viskas eina vystymo kryptimi, jie iš tiesų išmoka milžiniškus procentus, dėka naujai gaunamų indėlių iš tokių pačių kaip Jūs ivestuotojų. Dažniausiai, gavę pirmas išmokas žmonės pradeda galvoti, kad sistema puikiai veikia ir skuba gautus pinigus investuoti dar kartą. Vėliau ar anksčiau pelėkautai su nemokamu sūriu užsidaro, nes įplaukos iš indėlininkų tampa gerokai mažesnės nei poreikis išmokėti pažadėtus procentus. Rezultatas visada toks pats – Jūs prarandate savo pinigus. O organizatoriai suspėja pasislėpti arba skelbiasi bankrutavę ir kartais keliauja į kalėjimą. Nes lengviau atsėdėti keletą metų kalėjime, nei gražinti prarastus indėlius. Tuo labiau, kad atsėdėjus vėl gali grįžti prie savo amato, paaiškindamas visiems buvusiems investuotojams, kad būtumei viską sugražinęs jei ne sutrukdę teisėsaugos ir valdžios veiksmai. O dabar pinigų nėra.

Įdomiausia, kad jais dažniausiai tikima. Indėlininkai pradeda rengti demonstracijas prie teismų, kuriuose vyksta procesai prieš eilinės „schemos“ organizatorius, reikalaudami juos paleisti ir leisti grįžti prie buvusio žaidimo. Juos galima suprasti, jie vis dar tikisi susigrąžinti savo pinigus. Jie taip ir nesupranta, kad dideli pelnai ir bankrutavimai, žlugimai, pabėgimai ar kalėjimai – visa tai „Poncijaus schemos“ elementai.

Daugeliui Lietuvos gyventojų Poncijaus pavardė (angl. Charles Ponzi) nieko nepasako. Tačiau Amerikoje žinia, kad kokia nors finansinė organizacija naudoja „Poncijaus schemą“ (Ponzi scheme) gali sukelti ne tik paniką tarp investuotojų, bet ir pasiūsti organizatorius iki 150 metų į kalėjimą.

Žinoma mums nėra jokio reikalo aiškinti amerikietiškas problemas, kol jos neatranda vietos pas mus, tuo labiau atnešamos vėjo iš rytų.

Bet apie viską iš eilės. Verslo pasaulyje, kai norite kad Jums atsakytų į laišką, priimta apmokėti paštui už atsakymo pristatymo išlaidas. Tarkime, Jūs rašote draugui laišką ir papildomai įdedate pašto markutę. Bet jei Jūsų draugas gyvena užsienyje (kur Lietuvos pašto ženklai nenaudojami) būtina yra nusipirkti specialų atsakymams skirtą kuponą (angl. international reply coupon) ir įdėti jį į laiško voką. Bet kurioje šalyje jį galima pakeisti į atsakymo išsiuntimui reikalingą pašto ženklą. Šiandien kuponų kainos ir pašto ženklų vertė griežtai reglamentuojama, bet taip buvo ne visada.

1919-jų metų rugpjūtyje smulkus klerkas su turtinga kalėjimų praeitimi Čarlzas Poncijus pastebėjo, kad pokario infliacija sudarė sąlygas nupirkus tokį kuponą Europoje už vieną centą, Amerikoje pakeisti į šešis pašto ženklus po vieną centą! O jei nupirktumei ne vieną, o šimtą? O jei milijoną? Genialu – Europoje nupirkti milijoną, o Amerikoje gauti šešis! Suprantama, kad Poncijus tokių pinigų neturėjo, bet tokia pelninga idėja buvo įtikinama ir galėjo sugundyti labai „rimtus“ verslininkus. Labai greitai jam pavyko atidaryti „Vertybinių popierių biržos kompaniją“ (Securities and Exchange Company) ir prisivilioti investuotojų, jiems pažadant 50 proc. pelną jau per 45-ias dienas. Tokių naudingų sąlygų negalėjo pasiūlyti joks bankas ar fondas. Jau po savaitės prasidėjo tikras investuotojų bumas. Gandai apie tai, kad įmonė tvarkingai išmoka dividentus, sukėlė vis naujų investuotojų susidomėjimą. Ir pinigai ėmė plaukti upėmis. Daugelyje Amerikos miestų buvo atidaryti kompanijos filialai, kuriuose buvo žadami 100 proc. dividentai per 90 dienų už investuojamus pinigus.

1920-jų liepą Poncijus gaudavo po 250 tūkst. dolerių per dieną. Ažiotažas buvo kurstomas spaudoje ir skleidžiamais gandais apie didįjį finansų genijų. Žmonės iš visos šalies užstatydavo savo turtą, kad galėtų atiduoti jam pinigus. Stebuklas!

Iš tiesų tai buvo dviguba afera: Poncijus ne tik išmokėdavo pažadėtus procentus iš naujų indėlininkų (skolų refinansavimas iš naujai gaunamų įplaukų), bet ir nebesiruošė pirkti pašto kuponų Europoje. Jis nuslėpė nuo investuotojų tai, kad pagal to meto sąlygas atsakymui skirtų kuponų negalėjai iškeisti į grynus pinigus, o tik į pašto ženklus. Tai nebuvo slapta informacija – esant norui tai galėjo išsiaiškinti bet kas iš 40 milijonų indėlininkų. Bet godumas kartais atima protą…

Piramidė griuvo po straipsnio „Post Magazine“ žurnale, kuriame buvo paskaičiuota, kad investicijų sugrąžinimui, kompanija turėtų supirkti 160 milijonų pašto kuponų – o jų tuo metu visame pasaulyje buvo išleista ne daugiau kaip 27 tūkst. vienetų.

1920-jų rugpjūtyje Poncijus buvo areštuotas. Už šias machinacijas jis gavo 5 metus kalėjimo, nors atsėdėjo tik 11 mėnesių ir buvo amnestuotas. Ir jo nebejaudino, kad investuotojai prarado apie, šiandienine verte, 225 milijonus dolerių. „Poncijaus schema“ suveikė pilnai – pažadai, žlugę investuotojai ir kalėjimas, kaip visų nuodėmių išpirkimas. Išėjęs į laisvę jis nuvyko į Floridą, kur užsiėmė abejotinais žemės sklypų sandėriais už kuriuos atsėdėjo dar tris metus ir buvo deportuotas iš šalies. Italijoje jį su džiaugsmu priėmė vyriausybės vadovas B. Musolinis (kitos, ne mažiau žinomos, „schemos“ – fašizmo išradėjas), kuris manė, kad Poncijaus pavidale įsigijo finansų genijų, galintį atgaivinti šalies ekonomiką…

Jau mūsų dienomis, mažiau sėkmingai susiklostė kito vienos iš didžiausių finansinių piramidžių organizatoriaus Bernardo Meidofo (Bernard Madoff) likimas. Jo kompanija „Madoff Investment Securities“ daugelį metų buvo laikoma viena iš patikimiausių ir pelningiausių investicinių fondų Amerikoje. Skirtingai nei Poncijus jis nežadėjo nerealių pajamų, o garantavo stabilius 12 – 13 proc. metinius dividentus. Pats Meidofas iki savo septyniasdešimtmečio buvo laikomas garbingu žmogumi irfinansiniu genijumi, tačiau jo firmos sėkmė buvo sąlygojama slapta gaunamos informacijos. Tarp jo klientų buvo bankai, labdaros organizacijos ir visa eilė Holivudo įžymybių.

Piramidė griuvo 2008-aisiais metais, kai dėl pasaulio finansinės krizės paaštrėjimo, kai kurie investuotojai kreipėsi dėl 7 mlrd. dolerių susigrąžinimo. Paaiškėjo, kad nėra kuo mokėti. Kaip yra tvirtinama, Meidofas savo sūnums prisipažino, kad jo verslas – „vienas ištisas didelis melas“ pagal „Poncijaus schemą“. Sūnūs šią informaciją perdavė valdžiai ir jį suėmė.

Paaiškėjo, kad per pastaruosius 13 metų jo kompanija neužsiiminėjo jokiomis jam patikėtų lėšų investicijomis, o tik išmokėdavo procentus dėka gaunamų pajamų iš naujų indėlininkų. Rezultate daugiau kaip trys milijonai žmonių ir keletas šimtų organizacijų skirtingose pasaulio šalyse prarado savo lėšas, vertas 64,8 mlrd. dolerių.

2009 metų  liepos 29 d. Meidofas už savo aferą buvo nuteistas 150 metų kalėjimo. Po metų vienas iš jo sūnų buvo rastas pasikoręs savo namuose. Tikėtina savižudybė. Taip prie standartinės „Poncijaus schemos prisideda dar vienas elementas…

Nėra nieko daugiau stebinančio ir amžino kaip lengvabūdiškumas ir godumas! Poncijus mirė prieš pusę amžiaus, bet jo metodas ne tik gyvas, o ir tapo jo pasekėjų kūrybiškai išvystytas.

P.S. Kol rašiau šį straipsnį, paaiškėjo, kad teks apvilti tuos kurie tikėdami pažadais investavo į „MMM-2011“. Kaip pranešė agentūra „RIA Novosti: „Atnaujinti projektą „MMM-2011“ jau neįmanoma, o pinigų atsiskaityti su visais dalyviais neužteks, pareiškė birželio 16 dieną finansinės piramidės kūrėjas S.Mavrodi“ *** O visiems kurie dar nesuspėjo savo pinigų prarasti siūloma dalyvauti projekte „MMM-2012“

Klausimas pamąstymui:

Kokią shemą turi galvoje Lietuvos finansų ministrė, kai aiškindama kur vyriausybė panaudoja milžiniškas sumas, paimtas iš užsienio kreditorių, praneša: „liūto dalis iš šitų lėšų yra ankstesnių skolų refinansavimas…“?

Turite klausimų – klauskite.

______________________________________________________________________________

* Policija nutraukė finansų piramidės MMM veiklą Lietuvoje

http://verslas.delfi.lt/archive/article.php?id=58867681

** I.Šimonytė: Lietuvai prasiskolinimas negresia

http://verslas.delfi.lt/archive/article.php?id=58368354

*** Krach MMM-2011 (Kpax MMM-2012)

http://www.ria.ru/trend/MMM_Mavrodi_31052012/

Tai pat žiūrėkite

„BADO ŽAIDIMAI” – III

BŪTINA RENGTIS EKONOMINIAM KOLAPSUI Politikai mėgsta kalbėti, kad jei būtų iš anksto žinoję apie krizę, …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *