DVASINEI ATGAIVAI – „PILIES AIDAS 2012”

                Šiemet po dviejų metų pertraukos, į Panemunės pilį sugrįžta menų festivalis PILIES AIDAS. Ketvirtąjį kartą istorijoje rengiamas festivalis simboliškai truks tris dienas, o jo metu organizatoriai pasiūlys ne tik didelę muzikos, bet ir kitų menų dozę.

                 Apie liepos 19-21 d. Panemunės pilyje rengiamo festivalio ištakas ir idėją, vyksiančius renginius ir pramogas Lietuvos naujienų agentūra ELTA kalbėjosi su vienu iš idėjinių autorių, Jurbarko rajono savivaldybės tarybos nariu Sauliumi Lapėnu.

–          Kaip kilo šio festivalio idėja?

–          Šio festivalio priešistorė siekia labai toli. Pati idėja kilo prieš dešimtmetį, apsilankius Skaudvilėje surengtoje šventėje „Alio, talentai iš provincijos!“. Tuomet, pamačius jaunus talentus, tiesiog užsidegėm idėja kažką panašaus organizuoti ir Panemunės pilyje. Norėjosi suteikti žmonėms galimybę išreikšti save, ugdyti kūrybiškumą ir padaryti taip, kad kasdieniame gyvenime būtume ne vartotojai, o kūrybingi, atsakingi piliečiai, galintys įveikti bet kokius sunkumus ir išspręsti bet kokias problemas.

–          Ir tai – pavyko?

–          Pirmieji festivaliai buvo netikėti ne tik lankytojams, bet ir mums, organizatoriams. Taip atsitiko, nes pakėlėme kartelę itin aukštai – šis festivalis tapo baigiamuoju tris metus iš eilės vykusių Bardų žygių per Lietuvą renginiu. Pasirodė ne tik geriausi šalies bardai, bet ir tapytojai, fotografai, drabužių dizaineriai. Manau, kad tada mums tikrai pavyko.

–          Kodėl festivalis pakrikštytas būtent tokiu vardu – PILIES AIDAS ir ką jis reiškia?

–          Anuomet daugeliui šis pavadinimas asocijavosi su „Vilniaus aidais“ (šypsosi – red.), bet išties taip pavadindami šį festivalį, tikėjomės, kad garsas apie jį aidės labai toli. Aidės ir kasmet sugrįš suaidėti iš naujo.

–          Kuo šis festivalis išsiskiria iš kitų?

–          Pirmiausia, tai – ne „popsinis“ renginys. Žinoma, Lietuvoje dabar daug „nepopsinių“, intelektualių festivalių. Bet jis iš kitų išsiskiria dar ir tuo, jog čia auditorija dalyvauja ne tik stebėtojo, bet ir aktyvaus dalyvio teisėmis. Kiekvienas, atvykęs į festivalį, galės prisidėti prie kūrybinio proceso, jį vertinti ir tuo pasinaudoti.

–          Festivalis patyrė dviejų metų pertrauką. Kam ji buvo reikalinga ir kodėl nuspręsta vėl organizuoti festivalį?

–          Pertrauka festivalį ištiko dėl kelerius metus trukusios Panemunės pilies rekonstrukcijos. Be to, jautėsi ir ekonominis sunkmetis – žmonėms vos suduriant galą su galu ne šventės rūpėjo.

Kita vertus, tie dveji metai leido įvertinti tai, kas buvo pradėta ir sukurta – daugelis apsilankiusiųjų festivalyje natūraliai jo pasigedo, tad labai džiugu jį atgaivinti, grąžinti į Panemunės pilį, plėtoti ir kurti.

–          Kokių atlikėjų galima tikėtis šiais metais?

 Tačiau šiais metais festivalyje išsiplėtė muzikos žanrų ribos – nuo dainuojamosios poezijos iki elektroninės muzikos ir roko. Bus įvairių ir pradedančių ir jau žinomų muzikantų, tokių grupių kaip – Donatello, „Antis“, „Rasa basa“, „Atika“, „Thundertale“ ir kt.

Taip pat tikimės sulaukti ir Vilniaus dailės akademijos bei jos filialų atstovų ir studentijos dalyvavimo.

–          O Jūs pats, kaip dainuojamosios poezijos atstovas, taip pat grosite?

 –          Bardų žygiuose grojau ir dainavau, tačiau dabar mano tikslas leisti tai daryti naujiems, neatrastiems talentams. Labai tikiuosi, kad šalia žinomų vardų, bus ir tokių stebuklingų žmonių, kurie spinduliuote spinduliuoja kūrybiniais gebėjimais.

 –          Kas šiame festivalyje bus nauja be muzikos?

 –          Šiemet žymiai didesnė laiko dalis bus skirta įvairioms meno rūšims, ypač – vizualiniams menams. Veiks įvairios kūrybinės dirbtuvės, kuriose bus galima ne tik pasižiūrėti, kaip kuriamas menas, bet ir dalyvauti kūrybos procese. Pavyzdžiui, gyvos muzikos klasėse bus galima pamėginti muzikuoti ir netgi sudalyvauti savo pirmajame orkestre koncerte.

 –          Kokie žmonės laukiami šiame festivalyje?

–          Įvairaus amžiaus, lyčių ir tautybių, tačiau suvienyti tokių pat lūkesčių ir, svarbiausia, – vertybių. Tie, kurie vertina kūrybą, nori naujai matyti ir girdėti juos supantį pasaulį, patirti dvasinę atgaivą. Šio festivalio aplinka tam įpareigoja.

–          Ką Jums pačiam, buvusiam prie ištakų ir prisidedančiam prie organizacinių darbų šiandien, reiškia festivalis PILIES AIDAS?

–          Pasakysiu gal kiek patosiškai, bet man tai – Lietuvos ateities galimybė. Jeigu sugebėsime pažadinti žmonių kūrybiškumą, jie savo kūrybinio džiaugsmo patirtį tikrai sugebės panaudoti tam, kad kurtų naują Lietuvą. Valstybę, iš kurios niekas nenorės išvažiuoti, bet norės joje gyventi, dirbti, kurti ir džiaugtis rezultatais.

 –          Ačiū už pokalbį.

Šis pokalbis buvo paskelbtas šiuose www portaluose:

http://www.lrytas.lt/-13387980431337394747-ie%C5%A1kantiems-dvasin%C4%97s-atgaivos-men%C5%B3-festivalis-pilies-aidas.htm

http://www.respublika.lt/lt/naujienos/kultura/kulturos_naujienos/ieskantiems_dvasines_atgaivos__menu_festivalis_pilies_aidas/

http://pramogos.delfi.lt/culture/ieskantiems-dvasines-atgaivos-menu-festivalis-pilies-aidas.d?id=58845285

http://www.lrt.lt/naujienos/kultura/26/631/festivalyje_pilies_aidas_prie_kurybos_proceso_gales_prisideti_visi_

http://www.ve.lt/naujienos/kultura/kulturos-naujienos/ieskantiems-dvasines-atgaivos—menu-festivalis-pilies-aidas-752685/

 

Tai pat žiūrėkite

Panemunės pilies kieme aidėjo meno garsai

Praėjusį savaitgalį Panemunės pilies kieme planuotam surengti šeštajam menų festivaliui „Pilies aidas” įvykti nesutrukdė nei …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *