VRM VADOVYBĖS VIZITAS KLAIPĖDOJE

Kartu su Vidaus reikalų ministru Artūru Melianu ir viceministru Mindaugu Ladiga praėjusį penktadienį Klaipėdoje susipažinau su Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos ir Pagėgių rinktinių veikla. VSAT saugomos Lietuvos sienos su Rusija ilgis sausuma yra 253,7 km, Kuršių mariomis – 18,5 km, jūra – 22,2 km. Lietuvos pasieniečiai yra atsakingi ir už 119,6 km teritorinės jūros išorinės ribos kontrolę.

Kopgalio užkardoje buvo pristatytos teritorinės jūros ir Kuršių marių stebėjimo sistemos galimybės, aprodytos kitos VSAT pareigūnų naudojamos techninės priemonės, papasakota apie pasieniečių vykdomus gelbėjimo ir kitus darbus.

VSAT laive „Kihu“ pasieniečiai pristatė savo veiklą teritorinėje jūroje, buvo apžiūrėta Klaipėdos uosto akvatorija. PAR Uosto užkardoje apie savo veiklą ministrui papasakojo valstybiniame jūrų uoste dirbantys ir pasienio kontrolę čia atliekantys pasieniečiai. Vėliau PAR būstinėje domėjomės šio VSAT padalinio darbu, jo rezultatais ir veiklos problemomis.

Apsilankymo PAR būstinėje metu pasieniečiai ministrą informavo apie praėjusią savaitę Lietuvoje viešėjusių Europos Tarybos mandatą turinčių ekspertų vizitą, kurio metu vertinta VSAT veikla ir Lietuvos jūros sienos apsaugos atitikimas Šengeno standartams. Vertinimas buvo atliktas pagal Vidaus reikalų ministerijos ir VSAT parengtą ir Šengeno vertinimų darbo grupėje patvirtintą programą, kuri visiškai atitiko ekspertų poreikius ir lūkesčius. Ekspertams buvo pristatyta VSAT veikla, VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės veikla, VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės Kopgalio ir Uosto užkardos veikla. Galutinė ataskaita apie Lietuvos jūros sienos apsaugos atitikimą Šengeno standartams Lietuvai bus pateikta birželio mėnesį.

Po pietų, Klaipėdos miesto administracijos direktorės Juditos Simanavičiūtės kvietimu, kartu su LiCS frakcijos miesto taryboje ir Seime nariais aptarėme Klaipėdos miestui aktualius klausimus. Daugiausia dėmesio buvo skirta regioninės politikos ir miestų plėtros 2014 – 2020 metais rengiamai programai ir Klaipėdoje numatomų projektų rengimo eigai ir kylančioms problemoms aptarti.

Taip pat buvo aptariami įvairūs galimi finansiniai šaltiniai, kurie turėtų kompensuoti miesto savivaldybės patiriamas išlaidas video stebėjimo sistemų diegimo ir palaikymo kaštams padengti. Savivaldybė įrengusi video stebėjimo sistemas ir greičio matuoklius, yra įsipareigojusi iki 2017 metų padengti tam tikslui paimtus kreditorinius įsiskolinimus, o kasmet tam tikslui gaunami apie 5 mln.Lt nuo surenkamų administracinių pažeidimų baudų, nuo šių metų pradžios miestui nebeskiriami. Tai problema būdinga ne tik Klaipėdai bet ir kitiems miestams bei rajoninių savivaldybių centrams, todėl artimiausiu metu bus ieškoma būdų, kaip šią problemą spręst.

Tai pat žiūrėkite

Su šventėmis, mielieji!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *