KAIP BALSUOSIM REFERENDUME DĖL LIETUVOS PILIETYBĖS IŠSAUGOJIMO?

Vakar Jurbarko viešojoje bibliotekoje surengtoje diskusijoje su Jurbarko visuomene, kurią iniciavo Pasaulio lietuvių bendruomenę atstovaujantys prof. A. Makštutis (Prof. A. Makštučio valstybės ir visuomenės darnios raidos fondo steigėjas) ir Vokietijoje gyvenantis Ričardas Savickas tikėjausi išgirsti ne tik apie lietuviams kylančias problemas, kai dėl įvairių priežasčių tenka pasirinkti gyvenimą svetur, o norint sugrįžti į Lietuvą, galimybės tampa ribotos – ypač jei buvai priverstas atsisakyti Lietuvos pilietybės, bet ir vyliausi rasti ar išgirsti atsakymą, kaip ištaisyti esamą padėtį, kuri radosi 2014 m. balandžio mėnesio 1 d., pradėjus veikti naujos redakcijos Pilietybės įstatymui.

Žinant kokias skaudžias pasekmes sukėlė, pradėjęs galioti naujos redakcijos LR Pilietybės įstatymas, reikalaujantis atsisakyti Lietuvos pilietybės, jei gauni kitos šalies pilietybę, man ir iki šiol sunku suprasti, kodėl tai buvo padaryta? Gal naiviai buvo tikimasi, kad tai atgrasys Lietuvos piliečius išvykti laimės ieškoti svetur? O gal noras kuo greičiau atsiriboti nuo aktyvių piliečių, kurie patyrę sėkmingiau besivystančių šalių privalumus ir socialines garantijas gali to paties pareikalauti per demokratinius rinkimus ir iš Lietuvos valdžios? Nežinau ir nespėliosiu, nes tai jau praeitis. Bet būtina rasti būdus tai ištaisyti ir tai padaryti kuo greičiau.

Jau diskusijos pradžioje paaiškėjo, kad mano prieš 4 metus surašyti pasiūlymai, puikiai atitinka išeivių iš Lietuvos lūkesčius t. y. „Niekam negali būti atimta Lietuvos pilietybė, įgyta gimus“. Tai patvirtino ir diskusijos iniciatoriai savo pasisakymuose.

Džiaugiuosi, kad tam pritaria ir Lietuvos Premjeras S. Skvernelis teigdamas: „kalbėkime pirmiausia apie mūsų Lietuvos pilietybės išsaugojimą“ (ištrauka iš interviu: https://www.15min.lt/verslas/video/sskvernelio-komentaras-apie-dviguba-pilietybe-pagrindinis-dalykas-yra-nusiteikimas-156238 )

Panašios pozicijos laikėsi ir vakar dienos (balandžio mėn. 8 d.) prezidentinių debatų Mažvydo bibliotekoje dalyviai:

 „Manau, kad reikėtų keisti pačią definiciją. Turime kalbėti apie Lietuvos pilietybės išsaugojimą, čia esminis dalykas. Manau, kad šiandien tai yra vienintelis racionalus kelias išsaugoti didžiąją dalį mūsų šalies piliečių, kurie išvažiavo“, – sakė S. Skvernelis.

„Pritarčiau LR pilietybės išsaugojimui. Aišku, yra labai svarbus ir moralinis šito klausimo aspektas. Pasisakau už tai, kad Lietuva yra didelė šeima, nepaisant to, kad buvo keletas didelių emigracijos bangų. Šiandien privalome aiškiai konstatuoti, kad jūs visi, mielieji, esate mūsų šeima ir mes iš jūsų pasų neatimsime“, – kalbėjo G. Nausėda.

Tačiau tolimesnė diskusija, tapo bevaisė, nes niekas šiandien nežino – KOKIA GI BUS PATEIKTA FORMULUOTĖ REFERENDUMUI ir kokios galimos iš tos formuluotės išplaukiančios pasekmės?!

Bent jau man susidarė įspūdis, kad referendume balsuojančius neabejotinai klaidins dažniausiai politikų diskusijose naudojama ir žiniasklaidoje įsigalėjusi sąvoka „DVIGUBA PILIETYBĖ“, dėl kurios įteisinimo ir užduodant klausimą „už“ ar „prieš“, labiau tikėtinas neigiamas atsakymas. Nes, kaip esu jau rašęs, sunkiai įsivaizduojamos o dar sunkiau realiai įgyvendinamos „dvigubos pilietybės“ sąvokos ne be reikalo stengiamasi išvengti įvairiose valstybėse.

Bet jei referendume Jums reiks pasirinkti  ar pritariate formuluotei, kad „NIEKAM NEGALI BŪTI ATIMTA LIETUVOS PILIETYBĖ, ĮGYTA GIMUS“, neabejoju, kad tam pritars didžioji dalis balsuoti turinčių teisę piliečių ir beliks tik susitarti kokiu būdu tai bus padaroma. Šiaip jau turėtų užtekti tikslių formuluočių pateikimo LR Pilietybės įstatyme, bet šiandien galiojančioje redakcijoje neberasite to, kas buvo surašyta 18 straipsnyje iki 2014 m. balandžio 1 d.:

Štai čia įdėmiau išklausykim, išgirskim ir įvertinkim į Arvydo Juozaičio siūlymą įteisinti LIETUVIO PASĄ:

https://www.youtube.com/watch?v=sXgPDAa9Myk . Tuo labiau, kad toks siūlymas jau yra gana senai registruotas LR Seime.

Esu tikras, kad daugelis šiuo metu esantys ar besiruošiantys išvykti kažkuriam laikui  už Lietuvos ribų, į rankas gavę dokumentą, liudijantį savo prigimtinę teisę į Lietuvos pilietybę, jaustųsi labiau apsaugoti, ginami Lietuvos valstybės ir laukiami sugrįžtant!

Taigi ar pritariate, kad teiginys: „Niekam negali būti atimta Lietuvos pilietybė, įgyta gimus?“ ir turėtų tapti esminiu klausimu gegužės 12 d. referendume!

Tai pat žiūrėkite

LENKŲ MAŽUMĄ SUDARANTYS GYVENTOJAI, PIRMIAUSIAI YRA LIETUVOS PILIEČIAI

Kaip jau esu rašęs savo straipsnyje „Tikrų kovu debatuose nebuvo, kaip ir pačių debatų“, taip …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *