SODINKIME PUŠIS IR KURKIME SAVĘS VERTĄ APLINKĄ (papildyta video ir foto)

Vaclovo DUBIKALČIO sukurta skulptūra 1987 metais simbolizavo Imsrės upelio poilsio zonos pradžią
Vaclovo DUBIKALČIO sukurta skulptūra 1987 metais simbolizavo Imsrės upelio poilsio zonos pradžią

PUŠŲ SODINIMAS IR SAVĘS VERTOS APLINKOS KŪRIMAS TĘSIS

Idėja pušimis papildyti Jurbarko miesto viešąsias erdves kirbėjo mano galvoje dar nuo architektūros studijų metų, kai kūriau pirmuosius kursinius darbus Jurbarko aplinkoje, o vėliau ir diplominį projektą. Pirmosios pušys pasodintos talkų prie Imsrės upelio metu. Šiandien jų lajos tapo bet kurio gyventojo žvilgsniui įprastu vaizdu. Ir net sunku įsivaizduoti kaip atrodė aplinka kol jų nebuvo.

Taigi iniciatyva šį balandžio mėnesį pasodinti pušis brandinta jau seniai. Pavydžiai žvelgiame į Kalnėnų gyventojus, kurie mėgaujasi pušynais, kai mes, turėdami išskirtines gamtines sąlygas, pasigendame tos žalumos, kuri džiugintų akis visus metus. Tai viena iš priežasčių, kodėl, specialistams pritarus, kilo idėja viešąsias ir poilsio erdves užsodinti visžaliais augalais.

Taip pat nemažiau svarbūs ir oro gryninimo, sutaupomų eksploatacinių kaštų privalumai. Juk po spygliuočiais nereikia kasmet grėbti lapų, jų presuoti, išvežti ir t. t. Spygliuočiai pakankamai švarūs medžiai ir savo spygliais formuoja švarią paklotę po medžių lajomis, kurios nereikalauja itin didelės priežiūros.

Pušys – ažūriniai medžiai, kurie savo kamienais ir žaliomis lajomis sukuria nepakartojamą atmosferą, izoliuoja vėjų pagaires, sukurdamos žmogiškai prigimčiai priimtinas erdves, bet kartu nesudaro sąlygų paslėpti ar pasislėpti.

Esu dėkingas savivaldybės administracijos darbuotojams, kurie sutiko ir savo darbu prisidėjo prie šių idėjų įgyvendinimo – talkos metu pasodino apie 200 pušaičių. Džiugina, kad prie Imsrės upelio pakrančių tvarkymo ir apsodinimo savo darbu prisidėjo: Jurbarko „Rotary“ klubas, Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos Jurbarko skyrius (organizuotoje talkoje dalyvavę pasodino apie 60 medelių), Naujamiesčio mokyklos pedagogai ir mokiniai (prie Imsrės dviračių tako pasodino apie 60 pušaičių). Tai nuteikia viltingai. Kalbėti galima daug, bet imti ir padaryti ne kiekvieną kartą pavyksta.

Šylantis oras ir prasidedanti sparti medelių vegetacija pristabdys pavasarinį sodinimo etapą, bet prie šių darbų sugrįšime rudenį. Todėl dar kartą kviečiu bendruomenes, mokyklas neužmiršti šios idėjos ir aktyviai dalyvauti pušų sodinime, neužmirštant pakviesti ir vaikus. Senai žinoma tiesa – tas, kuris savo rankomis pasodina bent vieną medį, ir pats nekels rankos prieš jį, bet ir pasitaikantį niekadėją sudraus. Tik nuo mūsų pačių priklauso, kokią sukursime mūsų pačių vertą gyvenamąją aplinką.

P.S.: Apie savo norą ir galimybes dalyvauti pušų sodinimo talkose, informuokite Jurbarko miesto seniūną Romualdą Kurą. Seniūnijoje galite susipažinti su numatomomis viešųjų erdvių apželdinimo vietomis ir pasirinkti sau priimtiną teritoriją, suderinti jums priimtiną sodinukų, papildomo juodžemio ir apsaugos priemonių medeliams pristatymo laiką. Sodinimo ir laistymo įrankiais reikėtų pasirūpinti patiems. Tinkamiausias metas spygliuočiams sodinti – pavasaris (balandžio pabaiga – gegužės pradžia) ir ruduo (antrasis sodinimo laikotarpis nuo rugpjūčio iki rugsėjo pabaigos).

O nuotraukas iš sodinimo talkų siųskite šiais e-pašto adresais: saulius.lapenas@jurbarkas.lt arba lina.lukosiute@jurbarkas.lt

 

Saulius Lapėnas

Jurbarko rajono savivaldybės mero pavaduotojas

Ir pabaigai keletą nuotraukų iš Jurbarko savivaldybės administracijos darbuotojų talkos, sodinant pušų gojalius:

DSC_0360 DSC_0356 DSC_0342 DSC_0307 DSC_0297 DSC_0292 DSC_0290 DSC_0245 DSC_0238 DSC_0195 DSC_0187 DSC_0185 DSC_0233 DSC_0171 DSC_0167 DSC_0156 DSC_0140 DSC_0108 _DSC_0333 _DSC_0323 _DSC_0317_02 _DSC_0311 _DSC_0310_m _DSC_0083

 

 



Tai pat žiūrėkite

„PARTIZANO RAUDA“ pagal Leonard Cohen atliekamą dainą „THE PARTISAN“

Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną minint. Kai Jurbarko bardų klubo nariai paragino mane …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *