Į KOVĄ SU DEZINFORMACIJA! Kas kiša kiaulę Kanados ir Belgijos merams?

2015-Newest-Halloween-font-b-Mask-b-font-Novelty-Funny-font-b-Pig-b-font-fontAkivaizdi ir trumpa tiriamosios žurnalistikos pamoka.

Manęs kartais klausia, kodėl užsiimu tiriamąja žurnalistika – ilgai ir nuobodžiai kapstausi faktuose, lyginu informaciją skirtinguose šaltiniuose, tikrinu pasisakymų tikroviškumą oficialiuose valstybiniuose ir informaciniuose portaluose? Tuo labiau, kad Lietuvoje įprasta keistis nuomonėmis, o faktai mažai kam terūpi. Pavyzdžiui, kartais pasitaiko, kai publikuodami mano straipsnius aštriomis temomis kai kurie portalai ignoruoja pridedamus skaitlingus informacijos šaltinius.

Pripažįstu, tai darau tikslingai. Duodu nuorodas į savo šaltinius, kad kiekvienas mano straipsnių skaitytojas turėtų galimybę pats susipažinti su pirminiais šaltiniais ir pats spręsti kiek teisingi ir patikimi teiginiai straipsnyje. Esu įsitikinęs, kad bet kokia nuomonė, o tuo labiau pasisakymai spaudoje turi būti grindžiami faktais (net jei jie nepatinka autoriui).

Kodėl tai svarbu, galima suprasti perskaičius virusinę-anoniminę publikaciją (autorius nenurodomas), kurią ryžausi panaudoti kaip iliustraciją, svarstant šį aktualų viešinamos informacijos patikimumo klausimą.

„2015.11.30 – Monrealio priemiesčio Dorvalio meras musulmonams paaiškino, kodėl iš mokyklų meniu neišbrauks kiaulienos patiekalų

Mokinių musulmonų tėvai pareikalavo, kad Monrealio priemiesčio mokyklų valgyklų meniu nebūtų kiaulienos.

Monrealio priemiesčio Dorvalio meras atsisakė tai daryti ir savivaldybės tarnautojas išsiuntė tėvams paaiškinimą kodėl:

“Musulmonai turi suprasti, kad jie turi adaptuotis Kanadoje ir Kvebeke, priimti jų papročius, tradicijas, gyvenimo būdą, nes tai yra vieta, į kurią jie imigravo.

Мusulmonai turi suprasti, kad jiems reikia integruotis ir išmokti gyventi Kvebeke; Jie turi suprasti, kad jie turi keisti savo gyvenimo būdą, o ne juos geranoriškai priėmę kanadiečiai.

Musulmonai turi suprasti, kad kanadiečiai ne rasistai ar homofobai. Kanada priėmė daug imigrantų iki pasirodė musulmonai.( juk musulmoniškos valstybės neįsileidžia ne musulmonų imigrantų)

Kaip ir kitos tautos kanadiečiai nenori atsisakyti nei savo identiteto, nei savo kultūros. Jei Kanada priėmė į savo žemę, tai ne Dorvalio meras sveikina imigrantus, o Kanados bei Kvebeko žmonės.

“Galiausiai turite suprasti, kad Kanada ir Kvebekas turi judėjiškas bei krikščioniškas šaknis, Kalėdų eglutę, bažnyčias, religinius renginius, religija turi likti privačioje erdvėje.

Todėl Dorvalio savivaldybė buvo teisi nedarydama nuolaidų Islamui ir Šariatui.

Musulmonai, nesutinkantys su sekuliarizmu ir nesijaučiantys komfortiškai Kanadoje , turi galimybę rinktis kurią nors iš 57 gražių musulmoniškų šalių, kurios pasirengusios juos priglausti pagal Šariatą.

Islamo išpažinėjai kompleksuoja net dėl elementarių mėsos patiekalų. Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Jei atvykote į Kanadą, o ne į kurią nors musulmonišką šalį, reiškia Jums atrodo, kad Kanadoje geriau nei kitur. Mes neleisime, kad mūsų šalies lygis taptų toks, kaip tose 57 -iose.

Nors kartelį klaustelėkite savęs: Kodėl Kanadoje geriau negu ten, iš kur atvykote? Valgyklos meniu su kiauliena yra atsakymo dalis.

Jei atvykote į Kanadą vedini idėjos, kad vaisingai plėsdamiesi imsite dominuoti ir mus išstumsite – kraukitės daiktus ir grįžkite atgal. Mes neturime vietos jums ir jūsų ideologijai.

Rinkitės – priimti mūsų sąlygas ar išvykti!”

 Lyg ir neužgaulus straipsnis apie „ryžtingą” merą?

Tačiau ne viskas taip paprasta.

            Pirmiausia, ši istorija panašiais žodžiais socialiniuose tinkluose buvo pasakojama jau 2013-2014 metais, tik šios istorijos „herojus“ buvo meras iš Belgijos. Kuris, tais pačiais metais viešai paneigė jam priskiriamus teiginius. Jis pareiškė, kad jis nėra nieko panašaus sakęs ir nėra rašęs jokių pareiškimų musulmonams, nes niekada niekas nesikreipė į jį su reikalavimu uždrausti kiaulieną mokyklos valgyklose. Pageidaujantys gali susipažinti su šaltiniais ir smulkmenomis:

            Šaltinis prancūzų kalba Rumeur de la viande de porc interdite dans les écoles d’Ath: „C’est toujours complètement faux!” Publié le  08 mai 2014

http://www.rtl.be/info/vous/temoignages/rumeur-de-la-viande-de-porc-interdite-dans-les-ecoles-d-ath-c-est-toujours-completement-faux–422797.aspx

            Šaltinis anglų kalba – 30 October 2014 – Belgians Don’t Waffle. http://www.snopes.com/politics/religion/belgiumpork.asp

 

                Antra, kai šią “pasaką” pakartotinai su tais pačiais teiginiais priskyrė Kanados merui, jis 2015 metų sausio mėnesį paskelbė oficialų paneigimą merijos portale, su antrašte: „Dorvalas denonsuoja falsifikuotą naujieną platinamą internete“.

Štai nuoroda į merijos portalą: January 27, 2015 – Press Releases – The City of Dorval Denounces False News Circulating on the Internethttp://www.ville.dorval.qc.ca/en/article/the-city-of-dorval-denounces-false-news-circulating-on-the-internet

Tarp kitko, paneigimo autoriai praneša, kad jų manymu, „užkratas“ pasklido iš JAV. Bet ir tai šiandien nesunku patikrinti. Štai nuoroda į amerikietišką šios istorijos versiją (tekstas mažai skiriasi nuo teksto platinamo Lietuvoje), kurios pabaigoje autorius nurodo Kanados merą, kaip pavyzdį Amerikos politikams: Nov 24, 2014 – Canadian Mayor tells Muslim to pound pork – by Kevin Jackson | Nov 24, 2014 – http://theblacksphere.net/2014/11/canadian-mayor-tells-muslim-pound-pork/

 

                O dabar svarbiausia – kam visa tai naudinga?

Palikus nuošalyje žingeidžius skaitytojus ir platintojus, kurie persiunčia tokius tekstus su kilniu tikslu „apšviesti mases“, tokių iniciatorių tikslas yra akivaizdus – vietoj rimto pokalbio apie problemų tikrąsias priežastis pučiamas „islamofobijos“ burbulas. Be to, tokie straipsniai puikiai padeda islamistams verbuoti sau naujus šalininkus. Jie panašius straipsnius panaudoja, kaip musulmonų „žeminimo“ faktus, kurie vykdomi iš vakarietiško pasaulio vadovų lūpų ir teigia: „pažiūrėkite, jie tuoj visus mus privers valgyti kiaulieną! Su tuo būtina kovoti!“

Trumpai tariant, kaip esu jau rašęs, „islamofobija“ – pagrindinis islamistų ginklas.

Tačiau, ačiū Dievui, mes gyvename informaciniame pasaulyje, kai kiekvienas gali per kelias minutes (keliais klavišų paspaudimais) išsiaiškinti informacijos šaltinių patikimumą. Tarp kitko, sąmoninga (ar pasąmonine) dezinformacija serga ne tik tokių beautorinių naujienų skleidėjai, bet ir populiarios naujienų agentūros ir portalai. Tačiau apie tai kitą kartą…

 

Šaltiniai.

Kanadietiška versija:

January 27, 2015 – The City of Dorval Denounces False News Circulating on the Internet

http://www.ville.dorval.qc.ca/en/article/the-city-of-dorval-denounces-false-news-circulating-on-the-internet

 

                             Amerikietiška „virusinės“ publikacijos versija:

Nov 24, 2014 – Canadian Mayor tells Muslim to pound pork

by Kevin Jackson | Nov 24, 2014

http://theblacksphere.net/2014/11/canadian-mayor-tells-muslim-pound-pork/

 

                 Belgiškas variantas:

30 October 2014 – Belgians Don’t Waffle

http://www.snopes.com/politics/religion/belgiumpork.asp

              Belgijos mero pareiškimas:

Rumeur de la viande de porc interdite dans les écoles d’Ath: „C’est toujours complètement faux!”

Publié le  08 mai 2014

http://www.rtl.be/info/vous/temoignages/rumeur-de-la-viande-de-porc-interdite-dans-les-ecoles-d-ath-c-est-toujours-completement-faux–422797.aspx

Publikuota:

http://alkas.lt/2015/12/08/s-lapenas-i-kova-su-melu-kas-kisa-kiaule-kanados-ir-belgijoms-merams/?comments#comments

 

Tai pat žiūrėkite

KSS-SL RINKIMŲ Į LR SEIMĄ NAUJIENLAIŠKIS NR.2

KSS-SL rinkiminio sąrašo Nr.10 RINKIMŲ AGITACIJA sukurta rinkimų kampanijos dalyvio platinimui neatlygintinai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *