INVESTICIJOS – TAI PAPRASTA

Ekonomika ūkiškai – pradedantiesiems (2)

Po pirmojo straipsnio sulaukiau nemažai piktokų atsiliepimų, kaltinančių mane miesto gyventojų diskriminavimu, kuris pasireiškė pavyzdyje apie investicijas į karvę. Kai kurie žmonės niekaip negalėjo įsivaizduoti šio gerbtino gyvulio savo vieno kambario bute ir dar penktame aukšte, ir tai iš esmės jiems sutrukdė suvokti investicijų ir jų rizikos esmę.

Nors esu įsitikinęs, kad prie šio pavyzdžio dar ne kartą grįšime, vis dėlto pateiksiu alternatyvų pavyzdį.

Kas tai yra investicijos? – versija miestui.

Tarkim, Jūsų kaimynas – užkietėjęs loterijų žaidėjas. Kiekvieną dieną jis perka bilietą, tikėdamasis išlošti. Vieną kartą jam pritrūksta pinigų ir jis Jums pasiūlo investuoti į jo bilietų įsigijimo projektą – kasdien bent po vieną litą, o išloštą sumą pasidalyti priklausomai nuo investuotų pinigų sumos. Jūs, ne per daugiausiai susigaudydami investicijose, bet paveikti reklamos apie galimus laimėjimus įvairiausiose loterijose, sutinkate dalyvauti šiame projekte.

Nuo šio momento įvykiai gali klostytis įvairiai, tačiau tai bet kuriuo atveju akivaizdžiai parodo esmines problemas, susijusias su rimtomis investicijomis.

I variantas

Bilietas be laimėjimo. Jūsų investicinė rizika lygi vienam litui. Jūs patyrėte nuostolį, bet negalite reikalauti, kad kaimynas sugražintų tą litą, nes sutikote investuoti tokiomis sąlygomis.

II variantas

Bilietas laimi nelabai didelę sumą, bet kaimynas be Jūsų sutikimo gautą laimėjimą dar kartą investuoja (reinvestuoja) nupirkdamas kitą loterijos bilietą. Faktiškai jis pažeidė susitarimą ir prie Jūsų vieno lito vertės rizikos prisidėjo Jūsų partnerio neatsakingumas. Investicinės aplinkos sąlygos (klimatas) pasislinko nepasitikėjimo kryptimi ir Jūs atsisakote investuoti tokiomis sąlygomis.

III variantas

Laimėjimo vis dar nėra, bet po kurio laiko pastebite, kad kaimynas grįžta šiek tiek „linksmesnis“. Pradedate įtarti, kad Jūsų investicijos panaudojamos ne tam tikslui, kuriam buvo skirtos. Jūs reikalaujate paaiškinimo (ataskaitos), kam buvo panaudoti pinigai, ir norite pamatyti bent jau nupirktus bilietus. Na, o kaimynas skelbiasi bankrutavęs ir sako viską pragėręs. Kadangi Jūsų susitarimas buvo tik žodinis, susigrąžinti investuotų pinigų beveik neįmanoma, o apie investicinį klimatą galima tik patylėti.

Išskyrus rašytinės sutarties nebuvimą, variacijos šia tema galimos bent kelios, turintiems „portfelines investicijas“, t.y. tiems, kurie neturi galimybės aktyviai kontroliuoti lėšų panaudojimo.

                 Portfelinės investicijos – tai investicijos į vertybinius popierius, kurie ir sudaro vertybinių popierių portfelį. Ši investavimo forma remiasi pasyvių vertybinių popierių (pvz., įmonės akcijų be balso teisės, obligacijų ir kt.) valdymu ir nenumato investuotojo aktyvaus dalyvavimo valdant konkrečią įmonę, kuri šiuos popierius išleido. Tai gana dažna investavimo forma, kuri reklamuojama ir siūloma pradedantiems, neturintiems pakankamos patirties ir žinių investuotojams.

Mes jau žinome „karčią investuotojo patirtį“ ir vargu ar toliau pasyviai lauksime, kol kaimynas išloš milijoną ir pradės nuo jūsų slapstytis iki gyvenimo pabaigos. Jus turėtų sudominti galimybė sumažinti kaimyno (projekto vykdytojo) sukčiavimo ir blogų sprendimų riziką, pasinaudojant tiesiogine investicija.

               Tiesioginė investicija – pinigų investavimas su tikslu valdyti įmonę (ar investiciją gavusį asmenį), į kurios (-io) veiklą investuojami pinigai, ir gauti naudą (pelną), priklausomai nuo įdėtų pinigų dalies. Prie tiesioginių investicijų galima priskirti tas investicijas, kai gaunama teisė valdyti ne mažiau kaip 10 procentų įmonės įstatinio kapitalo dalies. Įsigijus ne mažesnę dalį, atsiranda galimybė dalyvauti ir daryti įtaką valdant šią įmonę ir net turėti savo atstovą direktorių taryboje (vadovybėje).

Jūs ir patys nuspėjat, kodėl šiuolaikiniame pasaulyje nuolat didėja tiesioginių investicijų apimtys ir tai daro ne patys skurdžiausi investuotojai. Grįžkime prie pavyzdžio su kaimynu.

IV variantas

Jūs visiškai nepasitikite kaimynu, bet pabandote įgyvendinti tiesioginių investicijų formą. Kadangi negalite turėti savo atstovo kaimyno direktorių taryboje (vadovybėje), nes ir pačios tarybos kaimynas neturi, belieka pačiam dalyvauti, t.y. kartu su kaimynu eiti ir stebėti, kaip įsigyjami bilietai, ir tikrinti laimėjimus. Laikui bėgant Jūs pradedate jam nurodinėti, už kokius numerius reikia statyti ar kuriose vietose ir kaip reikia pirkti bilietus, bet čia trūksta kaimyno kantrybė.

Sutikite, kažkaip nerimtai viskas išėjo. Juk norėjosi ne tik suteikti kaimynui finansinę investiciją, bet ir jam padėti, kai nesisekė. Jūsų atsakomybės jausmas už savo ir kaimyno įdėtus pinigus bei pastangas baigėsi nevykusiu bandymu nurodinėti ir kištis į visus investicijos įgyvendinimo procesus. Juk sakiau, su karve būtų paprasčiau. Kai investuoji į konkrečią gamybos priemonę (šiuo atveju – karvę), rizikos gerokai mažiau, nei į azartinius lošimus ar loterijas. Bet apie tai kitą kartą.

Ir – uždavinys namų darbui:

Kur, manote, geriausia investuoti šiuo metu?

Jei būtų V variantas, įsivaizduokite, kad  esate kaimyno vietoje. Kaip pasielgtumėte su DIDELIU laimėjimu, jeigu pinigus bilietui jums davė „portfelinis investuotojas“?

Turite klausimų – klauskite.

Tai pat žiūrėkite

„PARTIZANO RAUDA“ pagal Leonard Cohen atliekamą dainą „THE PARTISAN“

Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną minint. Kai Jurbarko bardų klubo nariai paragino mane …

Vienas komentaras

  1. Gal ir yra prasmės tavo rašliavoje. Vakar su kaimynu apie tai kalbėjom iki vėlumos ir be butelio, jei ką… Šį bei tą sumąstėm. Jei išdegs – galėsim pasidalint patirtim…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *