Vandentvarkos projekto įgyvendinimas Skirsnemunėje tęsiamas

Rugpjūčio 5 d. dalyvavau projekto „Nemuno upės ekologinės būklės gerinimas, įrengiant nuotekų surinkimo ir valymo infrastruktūrą Skirsnemunės miestelyje Jurbarko r. (Lietuvos Respublika) bei Nemano mieste (Rusija)“ viešinimo renginyje, kurio metu  pristatyti jau įvykdyti ir būsimi projekto darbai.

Siekiant sumažinti Nemuno taršą dar 2007 metais buvo pradėtas vandens valymo įrenginių statybos projektas Lietuvos Respublikos ir Rusijos Federacijos paupio miesteliuose – Nemano ir Skirsnemunės gyvenvietėse. Projekto vertė – 17,275 mln. eurų, Jurbarko rajono savivaldybės administracijai tenkanti bendros projekto vertės dalis – 4 454 444,45 Eur.
Nors šio milžiniško projekto statybinė dalis įgyvendinta, tačiau projektas nebus baigtas, kol nebus pasiekti projekte numatyti tikslai ir rezultatai. Iš 250 projekte numatytų vartotojų šiuo metu,  nepasijungusių vis dar  yra apie 110 vartotojų. Jeigu nebus pasiekti projekto tikslai, tai Europos Sąjunga turės visišką teisę pareikalauti atitinkamą dalį pinigų sugrąžinti. Pagal šios dienos situaciją tai galėtų būti beveik 2 mln. Eur. Todėl kreipiausi į visų gyventojų sąmoningumą ir prašiau pasistengti kuo greičiau įvykdyti numatytus prisijungimus, kol tam dar turime laiko. Bet koks reikalavimas sugražinti netinkamai panaudotas ES paramos lėšas reikštų, kad turėtume skolintis, o skolinimosi galimybės gana ribotos.

2007–2013 m. Jurbarko rajonas, būdamas problemine teritorija, be konkurencijos gavo labai dideles subsidijas, o 2014–2020 m. laikotarpiu reikės rimtai konkuruoti su kitomis savivaldybėmis varžantis dėl Europos Sąjungos paramos panašiems projektams. Todėl privalome taupiai ir racionaliai naudoti skolinimosi galimybes.

Savivaldybė, įvertinusi kito laikotarpio  finansavimo galimybes, dės visas pastangas, kad vandentvarkos projektai būtų įgyvendinami ir kitose seniūnijose, nes, jei nebus valymo įrenginių Raudonėje, Veliuonoje ar kitoje seniūnijoje, praktiškai sustos bet kokia  gamybinė, komercinė veikla. Tik įgyvendinus gyventojų lūkesčius naudotis vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo įrenginiais, galima tikėtis sukurti ne tik bendrus turistinius maršrutus šalia Nemuno upės, bet ir sąlygas kurti naujas darbo vietas, bei kiekvienam gyventojui gerinti savo gyvenamąją aplinką.

Projekto įgyvendinimo metu Skirsnemunės miestelyje jau pastatyti nauji vandens valymo įrenginiai, kurie pradėti eksploatuoti nuo 2014 metų gruodžio 30 dienos, kai valstybinė komisija juos pripažino tinkamais naudoti. Iš Skirsnemunės vartotojų į valymo įrenginius buitinės nuotekos pumpuojamos penkiomis siurblinėmis. Priėmimo įrenginyje mechaninėmis šukomis atskiriamos stambios nuotekos, taip pat mechaniškai nusodinamas smėlis. Projektą numatoma užbaigti 2015 m. gruodžio 30 d.

DSC_0025DSC_0023DSC_0020



Tai pat žiūrėkite

UŽ KĄ BALSUOTI, O UŽ KĄ GALI BŪTI ITIN PAVOJINGA!

Už ką balsuoti?             Pastarosiomis dienomis šį klausimą man užduoda vis dažniau. Neturiu jokio noro …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *