400 atplėštų išankstinio balsavimo vokų – yla savivaldybės maiše?

Ne tik man krito į akis keista disproporcija (kuri sunkiai paaiškinama logikos principais), analizuojant balsų pasiskirstymą tarp kandidatų į merus. Nieko keisto nematytume, jei gautų rinkėjų balsų skaičius rinkimų dieną, būtų daugmaž proporcingas gautų balsų skaičiui paštu (tai išankstinio balsavimo ir balsavusių namuose balsai). Dabar gi,  po kovo 1 dienos balsavimo, S. Mockevičius 32 balsais pirmavo pagal tiesioginio balsavimo rezultatus, o R.Juška 266 balsų persvara laimėjo pirmo turo rinkimus „vokų“ dėka.

Bet palikim šį lyrinį nukrypimą, nes pagaliau galime pasidžiaugti kovos už skaidresnius rinkimus sėkme.

Faktas. Kaip paaiškėjo, praėjusiuose rinkimuose  patys didžiausi pažeidimai vyko tarp savivaldybės sienų, kur turėjo būti užtikrintas įstatymų laikymasis ir skaidrumas. Juk už uždarų durų, nekontroliuojant pilietinei visuomenei, gana didelė pagunda „pakoreguoti“ liaudies nuomonę. Užfiksuoti ir nustatyti tokias užkulisines manipuliacijas praktiškai neįmanoma.

Ir ar verta stebėtis, kad išankstinio balsavimo rezultatai „vokuose“ taip skiriasi nuo tiesioginio balsavimo rezultatų rinkiminėse apylinkėse? Būtent dėka išankstinio balsavimo, esantys merai, paslaptingu būdu, užėmė lyderių pozicijas.

Tuo ir naudingos išimtys iš taisyklių, panašios į tas, kurios leido Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) Trakų rajone panaikinti savivaldybės tarybos ir mero rinkimų rezultatus. Bet koks iš tiesų tokių manipuliacijų mastas, ypač tose komisijose, kuriose vadovaujančias pozicijas užėmę tos pačios partijos deleguoti asmenys ar valdžios atstovų giminaičiai?

Rinkėjų teisių ignoravimas, valdymo struktūros resursų panaudojimas rinkiminės kampanijos įgyvendinimui, galų gale pačių rinkėjų spaudimas rinkimų vietose, bandymai įtakoti socialiai remtinus ir lengvai pažeidžiamus asmenis – visa tai perpildė VRK kantrybę, kai: „Trakų rajone buvo rasta daugiau kaip 400 atplėštų išankstinio balsavimo vokų.“-  Kaip rašo „Lietuvos rytas“: „ Juose aptikta nemažai sugadintų biuletenių, plika akimi matyti, kad jie užpildyti skirtingais rašikliais. Įtarimų taip pat sukėlė už Liberalų sąjūdžio kandidatus atiduoti pirmumo balsai.

Rinkimų prievaizdų teigimu, per išankstinį balsavimą užpildytuose biuleteniuose pirmumo balsai lyg tyčia buvo atiduoti už tuos pačius asmenis. Atplėšti išankstinio balsavimo vokai buvo saugomi Trakų savivaldybės tarybos salėje. Pareigūnai aiškinasi, kas į ją dar galėjo patekti, be rinkimų komisijos narių.

Anot VRK atstovo Roko Stabingio, šios salės raktus turėjo ne tik komisijos nariai, bet ir savivaldybės darbuotojai: „Išankstinio balsavimo vokai rinkimų dieną yra perduodami rinkimų apylinkėms. Bet spėjama, kad jie buvo atplėšti dar Trakuose. Šiuo atveju įtarimų šešėlis krinta ir ant komisijos narių. […] I.Karpičienė „Lietuvos rytui“ pripažino, kad vokai greičiausiai buvo atplėšti juos saugant savivaldybėje.“

Dėl daugybės pažeidimų Trakų rajone Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė panaikinti savivaldybės tarybos ir mero rinkimų rezultatus.

Tai iš tiesų gera pradžia, tikros kovos už skaidrius rinkimus.

Prie šios kovos gali prisidėti kiekvienas mūsų, pranešdami apie pastebėtus faktus policijai, fiksuodami, tai mačiusių liudininkų video parodymus.

            Pats geriausia būdas apsaugoti nuo klastojimų ir apgaulės rinkimų rezultatus, tai patiems piliečiams aktyviai dalyvauti rinkimuose. Tik esant pakankamai aktyviems rinkėjams galima tikėtis, kad suklastoti balsai „vokuose“ nenulems rinkimų rezultatų.

 

P.S.: Baigus šį straipsnį gavau nerimą keliančią žinią iš Jurbarko ligoninės. Vieno iš lankiusio ligonę teigimu, ligoniams buvo pirštu parodoma, kurioje vietoje turi būti padėtas „kryžiukas”… Visdėlto yra vilties, kad pradėta VRK kova bus tęsiama.

––

– 2015-03-10 „Lietuvos rytas“. Už nešvarius rinkimus Trakuose – 100 tūkst. eurų iš mūsų kišenės. Tadas Ignatavičius http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/aktualijos/uz-nesvarius-rinkimus-trakuose-100-tukst-euru-is-musu-kisenes.htm

– Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) 2015 m. kovo 1 d. savivaldybių tarybų rinkimus Trakų rajono savivaldybėje pripažinus negaliojančiais

http://www.vrk.lt/naujienos/-/content/10180/1/rinkimu-komitetai-pakartotiniuose-traku-rajono-savivaldybes-tarybos-rinkimuose

Itarimai ant liberalu Trakuose

 

Tai pat žiūrėkite

KSS-SL RINKIMŲ Į LR SEIMĄ NAUJIENLAIŠKIS NR.2

KSS-SL rinkiminio sąrašo Nr.10 RINKIMŲ AGITACIJA sukurta rinkimų kampanijos dalyvio platinimui neatlygintinai.

Vienas komentaras

  1. Vertas dėmesio straipsnis…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *