“ANT KIENO ŽEMĖS VAIKŠČIOSIME RYTOJ?“ – tema LiCS Vilniaus skyriaus diskusijų klube


PDF Skaidrės

 

Oficiali Vilniaus skyriaus informacija

Vilniaus skyrius gruodžio 3 dienos vakare surengė atviros diskusijos renginį tema „Ant kieno žemės vaikščiosime rytoj?“, kuris vyko Vilniaus g. 27 restorano “Liarran” patalpose. Po trumpo Vilniaus skyriaus pirmininko Rimanto Remeikos pristatymo pagrindinį pranešimą žemės pardavimo užsieniečiams tema padarė Saulius LAPĖNAS.

Diskusijos pradžioje buvo S.Lapėnas deklaravo, kad „Lietuva neturi kito kelio, išskyrus aktyvią tolimesnę integraciją į ES ir ekonomikos liberalizavimą. Tačiau nepakanka gerbti  liberalias ir europietiškas vertybes. Jas būtina ir ginti. Tame glūdi liberalios valstybinės politikos esmė.”

Diskusijos dalyviai žemės pardavimo užsieniečiams problemą nagrinėjo iš geopolitinių pozicijų ir nesivėlė į ginčus dėl ne kartą jau girdėtų argumentų (dėl Lietuvos žemdirbių diskriminavimo pagal išmokas ES, dėl pernelyg mažos žemės kainos ir t.t.), kuriuos yra įvardinusios tradiciškai žemdirbių interesus ginančios partijos ar judėjimai.

Vakaro metu susirinkusiems dalyviams buvo pateikta išsami apžvalga istoriškai vykusių žemės sandorių įtaka valstybių raidai, šiuose procesuose dalyvaujančių veikėjų motyvai ir tikslai,  bei pateikti konkretūs šiuo metu galiojančios Lietuvos ir ES sutarties straipsniai, leidžiantys apginti ne tik Lietuvos bet ir ES teritorinį vientisumą ir garantuoti nacionalinį saugumą.

“ES sutartyje (4str.)* išskirtinai šalims narėms numatytos prievolės tai padaryti yra neišnaudotos galimybės Lietuvai ir mums liberalias vertybes atstovaujančiai LiCS” – teigė Saulius Lapėnas, – “mūsų pareiga apginti ES teritoriją svarbesnė, nei visi kiti abstraktūs įsipareigojimai“.

Po klausimų ir pasisakymų, diskusijos dalyviai vieningai sutarė, kad būtina žemės pardavimo klausimą teikti svarstyti LiCS Valdyboje ar Taryboje ir suformuluoti galutinę LiCS poziciją šiuo aktualiu Lietuvos žmonėms klausimu.

Formuluojant LiCS poziciją, diskusijos dalyviai siūlė atsižvelgti į tai, kad žemės pardavimo liberalizavimas vargu ar įmanomas konfrontacijos (ekonominio karo) su kaimynais sąlygomis. Europos Sąjungoje be Lietuvos, Latvijos ir Estijos nėra šalių, kurios turėtų betarpišką sieną su Rusija ir tai labai rimtas pretekstas siūlyti ES suteikti Lietuvos valstybei „ypatingos pasienio teritorijos“ statusą. Taip pat gal verta apsvarstyti ir siūlyti, nerengiant referendumo, paskelbti Lietuvos valstybėje moratoriumą žemės pardavimui, kol bus parengti įstatymai, leisiantys sukurti „saugiklių sistemą“, kuria šiandien naudojasi Danija ir kitos ES šalys.

 

Vilniaus skyriaus koordinatorė

Vita Bieliauskienė

 

* – http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2012:326:FULL:LT:PDF yra

„ 4 straipsnis

Sąjunga gerbia valstybių narių lygybę prieš Sutartis bei nacionalinį jų savitumą, neatsiejamą nuo

pagrindinių politinių bei konstitucinių jų struktūrų,  įskaitant regioninę ir vietos savivaldą. Ji gerbia

esmines valstybines jų funkcijas,  įskaitant valstybės teritorinio vientisumo, viešosios tvarkos bei

nacionalinio saugumo užtikrinimą. Kiekviena valstybė narė išimtinai išlieka atsakinga visų pirma

už savo nacionalinį saugumą.“

________________________________________________________

Po šios diskusijos publikacijos portaluose:

http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/s.-lapenas.-kieno-zeme-vaiksciosime-rytoj

http://www.sarmatas.lt/01/lietuvos-zeme-rusijos-interesas-kuri-nutyli-konservatoriai/

Tai pat žiūrėkite

KSS-SL RINKIMŲ Į LR SEIMĄ NAUJIENLAIŠKIS NR.2

KSS-SL rinkiminio sąrašo Nr.10 RINKIMŲ AGITACIJA sukurta rinkimų kampanijos dalyvio platinimui neatlygintinai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *