„PILIES AIDAS 2013” SPAUDOS KONFERENCIJOJE

Menų festivalio „PILIES AIDAS 2013” spaudos konferencija įvyko Jurbarko rajono savivaldybės mažojoje salėje. Šioje spaudos konferencijoje susirinkusius pasveikino Jurbarko rajono savivaldybės mero pavaduotojas Kazimieras ŠIMKUS : „džiugu, kad metai iš metų tęsiamos tradicijos, rengiant tokio didelio masto menų festivalį „PILIES AIDAS”.

Konferencijoje, kurią vedė Jurbarko kultūros skyriaus vedėja Daura Giedraitienė daug dėmesio skyrė šio festivalio reikšmei kitų rajono kultūrinių renginių kontekste.

Jau tapo tradicija kasmet liepos mėnesį plačiai atverti šalia Nemuno upės Jurbarko krašte esančios Panemunės pilies vartus ir sudrebinti jos skliautus menų festivalio „PILIES AIDAS“ renginiais. Tai muzikantų ir menininkų (dailininkų, skulptorių, poezijos mylėtojų, bardų) festivalis, kuris nuo 2007 metų išlieka ištikimas savo misijai – „skatinti žmonių kūrybiškumą ir saviraišką visose gyvenimo srityse“ ir įgyvendina tikslą – suteikti žmonėms galimybę puoselėti kūrybinį pradą, reiškiantis mene, dailėje, muzikoje, šokyje, tautinio paveldo puoselėjime“.

Buvusius festivalius apžvelgė  Jurbarko rajono savivaldybės tarybos narys Saulius Lapėnas. 2012 metais įvykęs IV-asis menų festivalis kaip tikras aidas pasklido po Lietuvą, nešdamas kūrybingumo skatinimo idėjas ir atradimus į Klaipėdą, Telšius, Kauną, Vilnių… Tai miestai, iš kurių atvyko daugiausia festivalio dalyvių, norinčių pajusti meno ir kūrybos džiaugsmą. Įvairių žanrų muzika persipindama su Vilniaus Dailės akademijos studentų ir dėstytojų įkurtų menų dirbtuvių garsais Panemunės pilies kieme netilo tris dienas iš eilės.

Jiems, dalyvavusi publika pelnytai dėkojo ir tikėjosi, kad festivalio „PILIES AIDAS“ tradicija bus tęsiama. Jurbarko rajono savivaldybės, Vilniaus dailės akademijos ir Kultūros rėmimo fondo, informacinių rėmėjų bei daugelio įmonių parama taip pat buvo labai reikšmingi elementai tokio festivalio surengimui.

Nepaisant gamtos išdaigų, pirmąjį festivalio vakarą ketvirtadienį pradėjusi jaunimo pamėgta šokių muzika buvo puiki įžanga į tolimesnius „Pilies aido“ renginius.

Antrą dieną, penktadienio pavakare Panemunės pilies kiemą drebino jaunimo muzikinės grupės. Vėliau Panemunės pilies kiemo scenoje „nusileido“ legendinė roko grupė „ANTIS“, skridusi 2012 metų vasarą per visą Lietuvą. Vakarą užbaigė muzikos grupė „RasaBasa“, kurios muzikavimo stilių sunku aprašyti žodžiais, tai reikia išgirsti ne tik ausimis, bet ir širdimi.

Trečią dieną, šeštadienio rytas pilies kieme budo aidint kūjų dūžiams – tai Vilniaus Dailės akademijos studentų įrengtos kūrybinės dirbtuvės po atviru dangumi. „Vaivorykštės“ jaunieji aktoriai gyvai pristatinėjo jaunuosius menininkus, kalbino bandančius atrasti papuošalų kūrimo, keramikos žiedimo, kalvininkystės paslaptis. Publika, galėjo užsukti ir į pačią pilį, bei apžiūrėti ten įrengtas meno darbų ekspozicijas. Ir ne tik apžiūrėti, bet ir dalyvauti kūrybiniame procese. Vaidos Tamoševičiūtės kuriama insatliacija „Pilies veidai“ kvietė palikti ir savo ženklus pilies rūsio asloje…

Mažojoje scenoje vyko akademinės bardų valandos. Su žiūrovais bendravo labiausiai Jurbarko kraštui artimas kompozitorius, kūrėjas, muzikas Kęstutis Vasiliauskas su dukrele Monika, „akademines valandas“ pratęsė Keistuolių teatro aktoriai A. Kaniava ir A. Giniotis. Į „akademiko“ titulą neabejotinai galėjo pretenduoti ir perkusininkas-multiinstrumentalistas T. Dobrovolskis. Jis tiesiog įjungė visą publiką į neįprastas muzikines dirbtuves.

Pilies kieme vykstančiais renginiais džiaugėsi ir Vilniaus Dailės akademijos rektorius Audrius Klimas, besižvalgydamas į savo studentus. Vilniaus dailės akademija į festivalį delegavo visą būrį savo studentų, lydymų dėstytojų. Vilniaus fakulteto Fotografijos ir video meno katedros studentų darbus pristatė docentas Audrius Mickevičius. Kauno fakulteto keramikus, savo darbus demonstruojančius pilies kieme ir gyvai žiedžiančius, lipdančius, atlydėjo keramikos katedros vedėjas R.Sederevičius. Pilies menėse buvo eksponuojami Kauno fakulteto studentų tapybos darbai. Telšių fakultetą atstovavo ir savo amatą bei menus demonstravo Metalo plastikos katedros studentai, vadovaujami dėstytojo Albero Gedvilo. Telšiškiai atsivežė nemažą kalvystės ir juvelyrikos ekspoziciją, demonstruojančią aukštą studentų paruošimo lygį.

Netikėtas atradimas apsilankiusiems festivalyje buvo – Telšių fakulteto studentų alternatyvios mados projektai, sužadinę išskirtinį publikos dėmesį. Tai savotiškas metalo šou ir alternatyvios mados demonstravimas su rūbais iš popieriaus.

Vakare scenoje pasirodė klaipėdiečių grupė „Atika“, po kurios it žaibas trenkė roko muzikantai „Thundertale“. Simboliška, bet savo pasirodymą jie baigė visiems puikiai žinoma daina „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“, kuriai muziką sukūrė ne kas kitas, o pirmasis festivalio „akademikas“ K. Vasiliauskas.

Jurbarko kultūros centro renginių režisierius Gintaras Zareckas pristatė preliminarią festivalio programą. Menų festivalio “PILIES AIDAS” organizatoriai dar metų pradžioje aptarė V-ojo festivalio surengimo galimybes šių metų liepos 5 – 6 dienomis. Ši data, sutampanti su Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos šventimu, pasirinkta neatsitiktinai ir jau yra suderinta su Jurbarko rajono savivaldybės vadovais bei Panemunės pilies šeimininkais – Vilniaus dailės akademija.

                      Nors jau yra preliminariai sutarta dėl pagrindinių šių dienų dalyvių, kurie ne mažiau garsūs ir žinomi, kaip ir 2012 metais dalyvavę atlikėjai, tačiau siekiame, kad būtų sudaryta galimybė jo metu pasirodyti dar nematytiems atlikėjams ar menininkams

Jau nuo vasario mėnesio vidurio buvo pradėti registruoti norintys dalyvauti menų festivalyje įvairioms meno šakoms atstovaujantys kūrėjai ir atlikėjai. Pirmoji įvairios muzikos atlikėjų peržiūra numatoma gegužės 4 dieną, vykstant Jurbarko miesto šventei.

Darius Kalinauskas – Jurbarko jaunimo klubo „GERAS“ prezidentas papasakojo apie festivaliui rengti sumanytą bilietų platinimą. Kelių metų praktika parodė, kad be gausaus pačių dalyvių skaičiaus pilies kieme komfortiškai jaustis gali iki 1500 žiūrovų ir klausytojų. Todėl norėdami užtikrinti publikos poreikius gauti kokybišką galimybę išgirsti ir pamatyti menų festivalio renginius, jau nuo balandžio 10 dienos pradėsime išankstinių bilietų platinimą.

Pirmus 500 bilietų po 10 Lt (už vienos dienos renginius) platinsime iki birželio 1 dienos, kitus 500 bilietų, jau po 15 litų (už vienos dienos renginius)  parduosime iki liepos 1 dienos, tad paskutinę savaitę ar prie pilies vartų bilietų kaina gali išaugti kelis kartus.

Norime atkreipti dėmesį, kad pinigai surenkami už bilietus tik dalinai padengs išlaidas už teritorijos parengimą, sutvarkymą, viešosios tvarkos palaikymą, įgarsinimą, apšvietimą, sceninę įrangą ir t.t.. Vaikai iki 10 metų lydimi tėvų, į liepos mėn. 6 dienos renginius bus įleidžiami nemokamai. Taip pat galimybe nemokamai apsilankyti festivalio „PILIES AIDAS“ liepos mėn. 6 dienos renginiuose turės asmenys, kurie vardu Mindaugas (pateikęs asmens dokumentą).Labai tikimės sulaukti dar daugiau finansinių ir informacinių rėmėjų dėmesio šiam festivaliui!

Buvo atsakyta į konferencijoje dalyvavusių žiniasklaidos atstovų klausimus. Na o pabaigoje buvo ištarti žodžiai:

Iki greito susitikimo!

Menų festivalis

PILIES AIDAS skambės jau

liepos  5 – 6 dienomis

 

Visi kurie norite

pailsėti, pasigrožėti, pamatyti, išgirsti, pajausti kūrybinį džiaugsmą,

esate laukiami liepos  5 – 6 dienomis Panemunės pilyje,

šalia Nemuno upės Jurbarko krašte.

 

Daugiau info: www.piliesaidas.lt ir http://youtu.be/M-ezJKOF0ps

 

 

Tai pat žiūrėkite

FESTIVALIO „PILIES AIDAS 2014” SVEČIAI IR LANKYTOJAI (II)

Na o į festivalį iš lėto rinkosi vis daugiau atvykstančių svečių ir dalyvių…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *