TREČIASIS „PILIES AIDAS 2009“ NUSKAMBĖJO

Šiemet liepos 18 – oji džiugino ne tik fantastišku vasarišku oru, bet ir trečią kartą garsiai skambančiu menų festivaliu “Pilies aidas”. Nuo ankstyvo rytmečio pilies kieme pradėjo bruzdėti renginio organizatoriai belaukdami atvykstančių svečių, dalyvių ir, be abejo, gyvos, nuoširdžios muzikos mėgėjų.

Šių metų “Pilies aidą” jaukiai atidarė Rūta Šličkutė ir Deivydas Bastys, kurių dainos įžiebta puiki nuotaika netruko pasklisti tarp susirinkusiųjų. Puikiai Jurbarko krašto gyventojams žinomi atlikėjai po savo pasirodymo sceną užleido svečiui iš tolimosios Gruzijos. Irakli Koiava pristatė trumpą mušamųjų instrumentų muzikinę kompoziciją.

Lygiai vidurdienį pilies menė buvo atverta festivalio akademikams ir jų klausytojams. Pirmosios 45 minutės buvo patikėtos Povilui Girdeniui, kuris nė sekundės neleido suabejoti jo profesionalumu. Įkaitinęs menės sceną ir publiką Povilas pakvietė perimti akademinės valandos estafetę Andrių Jokubauską – Konung. Šioje valandoje buvo galima išgirsti tik tądien susikūrusį duetą – Andrių ir Iraklį, kuris su gruziniškais ritmais dar labiau praturtino bardo dainas. O svečias iš Gruzijos toliau tęsė savo improvizuotus duetus su beveik visais likusiais „akademikais“. Trečiosios valandos dalyvės, Gintarė ir Greta – „Rezervuota“, itin sužavėjo publiką ir sulaukė prašymo grįžti į sceną net ir paskelbus apie jų pasirodymo pabaigą. Ketvirtoji akademinė valanda buvo išskirta į dvi dalis: pirmojoje nuotaikingomis dainomis dalinosi Paulius Pastauka, o antrojoje dalyje Mykolas Jokubauskas savo dainomis žiūrovus panardino į gilesnes mintis. Akademinių valandų ciklą pabaigė Mindaugas Ancevičius su Ąžuolu Paulausku ir prie jų prisijungusiu Irakli Koiava. Šių vaikinų pasirodymas nepaliko abejingų – tarp dainų kartais įsiterpdavo Ąžuolo ir Irakli muzikinės improvizacijos, energingais pasirodymais pagarsėjęs Mindaugas ir pilyje negailėjo nei savęs, nei gitaros – liejosi prakaitas ir trūko stygos.

Po „akademikų“ pasirodymų buvo paskelbta poros valandų pertrauka, kurios metu festivalio svečiai turėjo galimybę apsilankyti pilyje ir apžiūrėti Vilniaus dailės akademijos studentų menines ekspozicijas. Šio savotiško poilsio metu nepabūgę kaitrios saulės galėjo prisiminti arba išvysti pirmą kartą praėjusių metų festivalio akimirkas – scenoje esančiame ekrane buvo rodoma jas įamžinusi filmuota medžiaga.

Na, o po pertraukos šįkart jau pilies kieme vėl nuskambėjo gitarų akordai. Jau trečius metus, kartu su festivaliu “Pilies Aidas”, skaičiuoja ir “Bardų Žygis per Lietuvą”. Taigi ir šiemet čia įvyko finalinis 2009 metų žygio koncertas, kuriam scena buvo suteikta po festivalio direktoriaus Gintaro Zarecko dainos. Baigiamajame koncerte pasirodė tiek jo senbuviai, tokie kaip Kastytis Petryla, Povilas Girdenis, Andrius Jokubauskas, Saulius Lapėnas, tiek naujai atrasti talentai Adas Nausėda, Andrejus Radčenko, Romas Miškinis ir jaunieji Marijus ir Gintarė Liakai, Rūta Račaitė. Baigiamojo koncerto pertraukoje pasirodė rytietiškų ritmų duetas „Tilaka“ ir pats aktyviausias dalyvis – temperamentingasis Irakli.

Po koncerto įvyko visų dalyvių, rėmėjų pagerbimas padėkos raštais. Netrukus iš scenos pasklidus dūmų uždangai į pilies kiemą įžengė šokių studijos „Era“ šokėjos, visiems dalyviams ir žiūrovams fakelais nušvietusios kelią link tvenkinio, kuriame pradėjo liepsnoti laužas, o šalia jo jau muzikavo svečiai iš dzūkijos – etnokultūrinis ansamblis „Kukumbalis“. Skambėjo atitartinės, liaudies dainos, kurias kartu dainavo ir gausiai susirinkę žiūrovai. Pradėjus gesti laužui, tilti „Kukumbalio“ dainoms, dangų prie Panemunės pilies nušvietė įspūdingas fejerverkas su kuriuo ir buvo užbaigtas trečiasis, tarptautiniu festivaliu tapęs „Pilies aidas“.

Rengėjai žada, kad ir kitąmet, panašiu metu, visus pasiilgusius tikros, gyvos muzikos, vėl pakvies susitikti – jau ketvirtajame „Pilies aide“.

Daugiau informacijos ir fotonuotraukų festivalio internetinėje svetainėje www.piliesaidas.lt

Modestas Ulčiskas

„Bardų žygio per Lietuvą“ metraštininkas

Tai pat žiūrėkite

FESTIVALIO „PILIES AIDAS 2014” SVEČIAI IR LANKYTOJAI (II)

Na o į festivalį iš lėto rinkosi vis daugiau atvykstančių svečių ir dalyvių…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *