ROMO KALANTOS ATMINIMO PAGERBIME DALYVAVO BARDAI

Praėjusį trečiadienį (gegužės mėn. 14 d.) Kaune paminėtos 36-osios Romo Kalantos aukos metinės. Kauno muzikinio teatro sodelyje, kur yra įrengtas paminklas R.Kalantai, atminimui pažymėti surengtas koncertas „Vilties pavasaris“. Šį muzikinį projektą inicijavo kaunietis poetas Edmundas Janušaitis – Briedis, o vykdė Bardų klubas.

Prieš renginį miesto sode koncerto dalyviai ir miesto valdžios atstovai aplankė Romainių kapinėse esantį kuklų R.Kalantos kapą, ant jo padėjo gėlių, uždegė žvakutes.

„Vienas svarbiausių dalykų šiame projekte buvo mano sumanymas R.Kalantą pagerbti ne tik jo aukos vietoje, bet ir apsilankant prie jo kapo Romainių kapinėse. Yra dar daug žmonių painiojančių jo aukos vietą, su amžinojo poilsio vieta,“ – teigė E.Janušaitis – Briedis.   

19-os metų kaunietis R.Kalanta susidegino miesto centre esančiame sodelyje 1972 metų gegužės 14-ąją. Savo atsisveikinimo laiške, parašytame ant paprasto plėšomojo kalendoriaus lapelio jis teigė, jog dėl savo mirties kaltina tik esamą tuometinę santvarką. Tai ilgainiui tapo pasipriešinimo režimui simboliu, o anuomet sukelė vienas didžiausių protesto akcijų visoje Sovietų sąjungoje, į tai dėmesį atkreipė net ir užsienio valstybės. Po R.Kalantos tragiškos akcijos į grumtynes su anuometine milicija ir kariuomene stojo apie 3000 žmonių, jiems numalšinti sutelktos daugiau kaip 7 tūkstančių pareigūnų pajėgos. Buvo suimta per 400 asmenų, kai kurie vėliau nuteisti. Tačiau tai tapo ženklu, jog mūsų žmonės trokšta būti laisvi, ir tos laisvės simboliu tapo nė dvidešimties neturintis jaunuolis.

Kauno muzikinio teatro sodelyje buvo padėtos gėlės Romo Kalantos atminimui.

Pagerbdami jo atminimą ne tik Kauno, bet ir kitų Lietuvos regionų muzikantai, R. Kalantos amžininkai tą dieną susirenka miesto sode, groja ir dainuoja. Šiemet renginį organizuoti ėmėsi kaunietis, metais už R. Kalantą jaunensis ir puikiai anuometinius įvykius prisimenantis poetas Bardų klubo narys E. Janušaitis – Briedis.

Surengti atminimo koncertą jis pakvietė šiuo metu vykstančio projekto „Bardų žygis per Lietuvą 2008“ dalyvius:  Kastytį Petrylą – Kastį ir Rytą Germanavičių iš Raseinių, Saulių Lapėną iš Jurbarko, Virgį Stakėną iš Šiaulių.

Saulius Lapėnas atstovavo Jurbarką.

`Šiame renginyje dalyvavęs Saulius Lapėnas atliko savo kūrybos dainas, pagal žinomų poetų žodžius. Prasmingai skambėjo Tomo Arūno Rudoko žodžiai S.Lapėno dainoje:

„Ak, lengva gitara ant peties !

Ne į sceną – į kelią ėjai tu,

Nebijojai juodžiausios nakties,

Kad kiti nebijotų ir eitų…”.

Mantas Lideikis

“Bardų žygio per Lietuvą”

spaudos atstovas

Tai pat žiūrėkite

“ANT KIENO ŽEMĖS VAIKŠČIOSIME RYTOJ?“ – tema LiCS Vilniaus skyriaus diskusijų klube

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *