Apie probleminės teritorijos plėtros 2008 – 2010 metų programos įgyvendinimą

Laba diena,

Norėtume Jums užduoti keletą klausimų, susijusių su Jurbarko rajono savivaldybės  – probleminės teritorijos plėtros 2008 – 2010 metų programos įgyvendinimu.

Kiek iš šioje programoje numatytų priemonių Jurbarko rajono savivaldybė savivaldybė jau įgyvendino?

Geriausiai į šį klausimą gali ir privalo atsakyti savivaldybės administracijos vadovas. Dirbdamas Vidaus reikalų ministro patarėju turiu galimybę pasidomėti ir pastoviai domiuosi kaip Jurbarko savivaldybė numato išnaudoti probleminės teritorijos plėtros programoje 2008 – 2010 numatytas finansines galimybes.

Visa programa numato  virš 60 mln. litų paramą Jurbarko savivaldybei. VRM tame tarpe administruoja ir koordinuoja programas, kurios apima virš 26 mln. Lt. paramą. Tarp dešimties savivaldybių, kurios turi probleminių teritorijų statusą Jurbarkas turi dar daug padirbėti, kad sėkmingai įsisavintų lėšas 11 –os daugiabučių renovavimui Jurbarko mieste (8,3 mln. Lt), pasirengtų kompleksiškai sutvarkyti urbanistinę infrastruktūrą mieste (apie 7 mln.Lt) ir seniūnijų centruose (beveik 8 mln.Lt), socialinio būsto plėtrai (2,4 mln.Lt) ir vieno langelio principo įgyvendinimui Jurbarko savivaldybėje (0,5 mln. Lt).

Kol kas daugiausiai padaryta įsisavinant pastarąsias dvi dalis: parengtas projektas socialinio būsto plėtrai ir jau įrengtos vieno langelio principui įgyvendinti reikalingos patalpos.

Kurioms iš šių priemonių skirta daugiausiai dėmesio?

Manau, kad visos priemonės nusipelno deramo dėmesio šiandieninio ekonominio nuosmukio fone. Finansinė parama ne tik palengvina savivaldybės biudžeto naštą, bet ir suteikia papildomus užsakymus verslui, o tai turėtų sulėtinti darbo vietų mažėjimą. Sutvarkyta miesto ir seniūnijų centrų infrastruktūra (gatvės, šaligatviai, viešosios erdvės) sukuria kokybiškai naują aplinką gyventojui, verslui, investicijoms.

Ar tikslingai naudojamos lėšos skirtos regioninės politikos įgyvendinimui?

Atsakyti bus galima po to, kai bus daugiau pradėtų ir realizuotų projektų.

Ar sudarytos palankios sąlygos Europos Sąjungos struktūrinių paramos lėšų panaudojimui?

Viskas priklauso nuo požiūrio. Jei lauksime kol kas nors tai atneš lėšas ant lėkštutės, tai ir liksim laukiantys… Tik nuo savivaldybės sutelktų pastangų ir parengtų projektų priklausys ar šios lėšos pasieks mūsų kraštą.

Probleminės teritorijos gyvenamosios aplinkos patrauklumą ypač veikia daugiabučių gyvenamųjų namų būklė. Kokia padėtis šiuo klausimu yra Jurbarko rajone ? Kokie parengiamieji darbai susiję su daugiabučių modernizavimu jau yra atlikti?

Šių metų pradžioje Jurbarko savivaldybės įdirbis  buvo labai mažas.  Jei kitos probleminės teritorijos statusą turinčios savivaldybės (Akmenė, Mažeikiai, Rokiškis, Jonava, Druskininkai, Joniškis, Skuodas, Kelmė) jau turėjo pasirengusios energetinius auditus, investicinius projektus, atliko milžinišką darbą telkdamos gyventojus burtis į bendrijas ir kai kurios netgi sukaupė gyventojų lėšas 5 proc. pradiniam įnašui, tai Jurbarko savivaldybė dar tik rengė atrankos sąlygas.

Įvykus pokyčiams Jurbarko savivaldybės taryboje formuojant naują valdančią daugumą,  pasirengimas daugiabučių renovavimui įgavo pagreitį ir atsirado tikimybė neatsilikti nuo kitų savivaldybių, turinčių probleminių teritorijų statusą.

Kokių dar turėtumėte pastabų liečiančių Jurbarką kaip probleminį rajoną ?

Jurbarko savivaldybė turi unikalią galimybę be konkuravimo tarp kitų savivaldybių, gauti pastebimas finansines injekcijas. Nuo savivaldybės ir gyventojų bendrijų sutelktų pastangų ir parengtų projektų priklausys ar šios lėšos pasieks mūsų kraštą.

Dėkojame už atsakymus.

Su pagarba    Janina Sabataitienė

Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2008 09 03 nutarimu Nr 922 patvirtino Jurbarko rajono savivaldybės probleminės teritorijos plėtros 2008 – 20010 metų programą, kurioje  numatyta skirti iš viso apie 60 mln.Lt ?

Daugiau kaip 26 mln. Lt paramos administravimas yra pavestas Vidaus reikalų ministerijai.

 

2008

2009

2010

Viso:

Kompleksinei urbanistinės infrastruktūros plėtrai (Jurbarko mieste)

409,4

5195,2

1411,8

7016,4

Daugiabučių namų renovacijai Jurbarko mieste (numatyta 11 renovuotinų namų ir rengiamos atrankos sąlygos)

2753

5534,1

8287,1

Socialinio būsto plėtra ir jo kokybės gerininmui Jurbarko mieste (parengta techninė dokumentacija už 300 tūkst.Lt)

2371,8

2371,8

Kompleksiškai plėtoti kaimo vietovių infrastruktūrą.(Girdžių, Eržvilko, Raudonės, Skirsnemunės, Smalininkų, Šimkaičių ir Veliuonos seniūnijų centrams)

445,1

3500

4000

7945,1

Vieno langelio principo įgyvendinimui Jurbarko savivaldybėje

500

500

Viso:

854,5

11948,2

13317,7

26120,4

 

Tai pat žiūrėkite

UŽ KĄ BALSUOTI, O UŽ KĄ GALI BŪTI ITIN PAVOJINGA!

Už ką balsuoti?             Pastarosiomis dienomis šį klausimą man užduoda vis dažniau. Neturiu jokio noro …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *