TIK JAUNIMAS UŽTIKRINS ATEITĮ JURBARKO KRAŠTUI

Dėmesys jaunimo poreikiams, tai ne jaunimo įgeidžių tenkinimas ir tuščias lėšų eikvojimas. Tai investicija į Jurbarko krašto ateitį. Jaunas žmogus, gavęs galimybę realizuoti savo gebėjimus ir lūkesčius gimtame krašte, visada palankiau vertins ir savo ateities galimybes renkantis darbo ir gyvenamąją vietą po mokslų baigimo. Todėl savivaldybės pastangos atstatyti ryšius su išvykusiais (mokytis ar ieškoti tinkamesnio darbo) iš mūsų krašto žmonėmis yra labai prasmingos.

                Internetiniame puslapyje www.jurbarkas.lt, nurodžius savo pavardę, vardą bei keletą duomenų apie savo mokymosi ar darbo vietą, bus galima gauti informaciją apie vykdomus ir rengiamus investicinius projektus ar net konkrečius pasiūlymus dalyvauti konkursuose užimti jiems tinkamas darbo vietas ne tik Jurbarko savivaldybėje, bet ir privačiose įmonėse. Tada investicijų atėjimas tampa tik laiko klausimu. Dabar, bet kuris investuotojas palankiai įvertinęs mūsų geografinę padėtį ir gyvenamosios aplinkos privalumus, dažnai sutrinka ir atsisako savo ketinimų investuoti, kai neranda darbo biržose duomenų apie potencialius darbuotojus.

 

Jau kartą tokia iniciatyva „Norinčiam dirbti ir gyventi Jurbarko krašte“ buvo pradėta vykdyti 2007 metais ir davė galimybę 25 jauniems specialistams įsidarbinti įvairiose savivaldybės struktūrose. Gaila, kad pasikeitus savivaldybės tarybos politinei sudėčiai ir vadovybei ji buvo primiršta. Šiandien, atnaujinus šią iniciatyvą, jau yra gauta per trisdešimt anketų ir tai nuteikia labai viltingai, kad jaunimo pas mus ir ateityje netruks. O tai vėliau ar anksčiau pasireikš per naujų darbo vietų sukūrimą, pilnėjančius darželius ir mokyklas… Moksleivių skaičių galima padidinti, jei pradėsime vertinti vis labiau gerėjančią gyvenimo aplinką pačiame Jurbarko mieste. Deja, šiuo metu tai geriausiai vertina dirbantys Tauragėje, Raseiniuose ir  Kaune, norintys bent savaitgaliais gyventi švarioje ir vaizdingoje aplinkoje. Iš kitų miestų ir vietovių čia atvykstantys žmonės įsigyja sodybas ar net apleistus ūkinius pastatus ir juos prikelia naujam gyvenimui.

 

Kaip LR Vidaus reikalų ministro patarėjui man yra pavesta ir gana dažnai tenka domėtis Vidaus reikalų ministerijos administruojamais, iš ES paramos finansuojamais projektais ne tik susijusiais su Išorės sienų ar Grąžinimo fondais, bet ir tolygią regioninę plėtrą užtikrinančiais fondais bei rengiamais sprendimais. Jurbarko savivaldybėje turėjau unikalią galimybę dalyvauti diskusijoje apie tinkamiausias priemones jaunimo politikos įgyvendinimui ir plėtrai rajone*. Už tai esu dėkingas Jaunimo reikalų koordinatorei Audronei Balčiūnienei, kuri sumaniai įjungė į šio plano rengimą įvairias struktūras, nors jos ir ne visos yra pavaldžios savivaldybei.

.

Diskusijoje aktyviai dalyvavo Jurbarko jaunimo organizacijų tarybos atstovas Dominykas Mazur, Lietuvos samariečių Jurbarko krašto bendrijos Atvirų durų jaunimo centro atstovas Marius Skardžius, Jurbarko rajono Jaunimo iniciatyvos centro atstovė Eglė Židžiūnienė, Jurbarko rajono savivaldybės meras Ričardas Juška, Tarybos nariai ir įvairių kitų organizacijų atstovai.

 

Strategijos parengimas – tai kruopštus ir gana nedėkingas darbas, nes privalai susidoroti sulabai dideliu informacijos kiekiu ir surasti sprendimus ir pasiūlymus tenkinančius visas suinteresuotas puses. O rezultatai šio darbo pasirodo tik po kelių metų, kai visi jau būna užmiršę šį nelengvą etapą, o per ilgą laiką suformuota visuomeninė nuomonė ir požiūris priima realizuotus projektus kaip savaime suprantamą faktą. Tarsi kitaip ir būti negalėjo. Tai puikiai suvokia tie, kurie imasi šio darbo ir vis dėlto mato prasmę ilgalaikėje perspektyvoje, o neskuba ieškoti naudos čia ir dabar. Todėl turime branginti specialistus gebančius pamatyti ateities perspektyvas ir neužsidarančius esamos situacijos gniaužtuose.

 

Artimiausiu metu bus būtina savivaldybės tarybai apsipręsti dėl galimybės įkurti atvirą jaunimo centrą, kuriame galėtų koncentruotis įvairių klubų bei popamokinės veiklos būreliai pagal pomėgius ir gebėjimus. Kartu su racionaliais patalpų panaudojimo sprendimais, mes galim rasti būdų kaip tam tikslui panaudoti buvusio lopšelio darželio pastatą šalia Naujamiesčio pagrindinės mokyklos Žemaitės gatvėje arba svarstyti šiam tikslui panaudoti naujos bibliotekos pastato plotus šalia Vilniaus gatvės.

 

Dažnai tenka girdėti priekaištus, kodėl savivaldybės administracija ir komunalininkai nesugeba tinkamai prižiūrėti naujai sukurtų objektų, negali laiku nušienauti tris – keturis kartus padidėjusių žaliųjų plotų, nors eksploatacinėms išlaidoms lėšų tikrai nepadaugėjo. O kur dar įvairiausi jurbarkiečių ir svečių pasipiktinimai ir kaltinimai valdžiai ar policijai dėl laužomų ką tik įrengtų pavėsinių ir suoliukų…

Sprendimas visų šių problemų yra mūsų valioje ir pagal mūsų jėgas, jei bent truputį keisime požiūrį į šį nesenai sukurtą ir šalia mūsų esantį savo turtą. Nesenai susitikau su neformalaus jaunimo grupe, kurie turi ambicingą idėją plėsti riedlenčių aikštelę tarp Imsrės upelio ir Jurbarko gimnazijos, pastatant papildomus įrenginius. Neabejoju galimybėmis tą padaryti. O labiausiai man įstrigo jų pasiryžimas prisiimti atsakomybę už tuos įrenginius, kurie čia pastatyti ir noras aikštelę prižiūrėti ir ateityje, periimant tam tikras priežiūros funkcijas ir iš komunalininkų…

Kodėl nepaskelbti siūlymo šalia šios infrastruktūros esančioms gyventojų neformalioms grupėms prisiimti įsipareigojimo prižiūrėti šalia esančias pavėsines ir tiltukus. Suteikime šiems statiniams šių grupių pasiūlytus vardus, renkime kasmetines apžiūras ir premijuokime, viešinkime bendruomenines iniciatyvas. Laimėsime mes visi. Ir turėsime ne tik gražesnę aplinką, bet jausime didesnę savigarbą dėl gebėjimo šią problemą išspręsti savo jėgomis, o ne policijos, komunalininkų pastangomis.

 

Gal viskas pradės keistis į gerą nuo tada, kai pradėsime tai vertinti ir tuo didžiuotis? Didžiuotis kad mokomės, dirbame ir kuriame šiame Jurbarko krašte? Juk būtent nuo čia ir prasideda mūsų Lietuva.

 

Oficiali informacija:

*Jurbarko rajono savivaldybėje rugsėjo 17 d. vyko „Jaunimo problemų sprendimo 2013 – 2018 metams plano pristatymo” diskusijos. Renginio metu buvo aptarta esama jaunimo situacija savivaldybėje, prioritetinės veiklos kryptys, tikslai ir uždaviniai, jaunimo problemų sprendimo priemonių planas bei įgyvendinimo gairės. Šie mokymai buvo organizuojami įgyvendinant projektą „Integruotos jaunimo politikos plėtra” (Nr. VP1-4.1-VRM-07-V-01-002), finansuojamo Europos socialinio fondo ir Valstybės biudžeto lėšomis.

 

               

                LIETUVA PRASIDEDA NUO JURBARKO KRAŠTO!

Tai pat žiūrėkite

UŽ KĄ BALSUOTI, O UŽ KĄ GALI BŪTI ITIN PAVOJINGA!

Už ką balsuoti?             Pastarosiomis dienomis šį klausimą man užduoda vis dažniau. Neturiu jokio noro …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *