GELGAUDIŠKIO DVARO ŠVENTĖ PRASIDĖJO PANEMUNĖS PILYJE

Gelgaudiškio dvaro diena               Vakar buvo išskirtinė diena. Sužinojusi, kad miestelyje, kuriame reziduoju rinkiminės kampanijos metu – Gelgaudiškyje – vyks Dvaro dienos šventė, nesuabejojau, ar dalyvauti. Juk ir savo magistrinį darbą ketinu sieti su Lietuvos dvarais. Nudžiugau, kad Saulius, sužinojęs apie tai facebook.com puslapiuose taip pat entuziastingai sutiko vykti ir dalyvauti renginyje.

Šventė prasidėjo kiek netikėtai – Gelgaudų (dar vadinamoje Vytėnų ar Panemunės) pilyje mus kvietė medžiotojų ragų sąšauka. Erdviame pilies kieme aidėjo medžiotojų orkestras, greta jų nuolankiai budėjo ir visą reginį puošė elegantiškas medžioklinis šuo. Čia, prie pilies, buriavosi žiūrovai ir organizatoriai – susitikome su Gelgaudiškio kultūros centro direktoriumi Edgaru Pilypaičiu, Jurbarko rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Daura Giedraitiene, Šakių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rima Rauktiene ir kitais. Sveikinimo žodį tarė ir Saulius. Pakili, šventiška nuotaika sklandė ore.

                 Visi, apžiūrėję pilį (ir netgi jos rūsį) išskubėjome į Gelgaudiškį. (Deja, bet ne legendiniu tuneliu). Tiesa, džiaugiuosi, kad staiga pasipylusi liūtis neužklupo renginio ir manęs, motociklu švilpiančios į Gelgaudiškį. Suspėjome įsisprausti tarp gamtos išdaigų. Ir štai – Gelgaudiškis!

                Į Dvaro rūmus įžengiu nustebusi, keliauju į salę ir netenku žado – čia apstu žmonių, viskas dar kvepia „naujumu” ir netrukus prasideda moderni konferencija. Pamenu, nuo pat vaikystės, kuomet čia vasarodavau pas tetą sodyboje, atrodė, dvaras skaičiavo savo paskutines dienas – iro, trūnijo, griuvo… Ir kasmet vis blogiau. O dabar – jis atstatytas, sutvarkytas ir aš netgi esu jo viduje!

Konferencijos metu prelegentai skaitė įvairius pranešimus: apie dvaro istoriją (Koidelių giminę) kalbėjo Šakių „Žiburio gimnazijos” bibliotekininkė Žaneta Pratusevičienė, apie Jurbarko krašto traukos objektus pasakojo Jurbarko rajono savivaldybės Kultūros skyriaus paminklotvarkininkas Viktoras Lepikovas, Šešupės euroregiono turizmo informacijos centro direktorė Eglė Plačiūnienė apžvelgė, kaip turistai mato Panemunės kraštą, Gelgaudiškio kultūros centro direktorius ir Gelgaudiškio bendruomenės centro „Atgaiva” pirmininkas Edgaras Pilypaitis pristatė projektą – „viziją” – keltuvą ant lynų per Nemuną iki Gelgaudų pilies.

Salėje žmonės ypač sušurmuliavo išvydę projekto „Dviejų krantų sinergija” vizualinę medžiagą. Pranešėjas Edgaras tiksliai įvardijo, kad daugelis matyt galvoja, jog tai „nerealu ar neįmanoma”, tačiau jo ir bendraminčių užmojai ir mintys yra plačios – projektas parengtas, ketinama jį imtis realizuoti.

                    „Neseniai Jurbarko rajono savivaldybės taryba patvirtino investicijų skatinimui skirtų priemonių planą, kuriame itin daug dėmesio skiriama turistinių maršrutų formavimui ir populiarinimui. Nemunas kaip pagrindinė ekonomikos arterija turi jungti šalia esančius turizmo vystymui reikalingus maršrutus ir objektus. Nenormalu, kai vienos savivaldybės dviračių takų lankstinuke nesimato kitoje pusėje esančių trasų ar objektų. Tai, kaip gyvame žmogaus organizme gali būti prasminga tik tuo atveju, jeigu vyks normali abipusė kraujotaka. Gaivindami tik vieną kūno pusę ir nekreipdami į kitos pusės poreikius nesulauksime norimo rezultato. Todėl Edgaro Pilypaičio pristatytas pasiūlymas, jungiantis Vilniaus dailės akademijos ir mūsų gretimų rajono savivaldybių interesus yra vertas kuo didžiausio dėmesio. Juk Lietuva prasideda ne nuo Vilniaus, Kauno ar Klaipėdos. Lietuva prasideda nuo to krašto kurį mes mylime, kuriame ir dirbame… Dirbdami kartu tai mes galime padaryti. „ – kalbėjęs Saulius Lapėnas sulaukė jam pritariančių plojimų.

Ir jau po renginio, vakare gavau Sauliaus Lapėno prašymą paredaguoti jo parengtą prašymą Jurbarko rajono savivaldybės merui Ričardui Juškai: ” …kalbėdamas konferencijos metu pakviečiau Gelgaudiškio bendruomenės centro „Atgaiva” pirmininką Edgarą Pilypaitį atvykti į Jurbarko rajono savivaldybės posėdį ir pristatyti šią idėją tarybos nariams, seniūnams ir žiniasklaidai. Tai būtų labai naudinga formuojant  gerus kaimyniškus santykius, rengiant bendrus investicinius projektus.”

Konferencijos metu taip pat mintimis dalijosi ir mano tėtis Arvydas Juozaitis, Šakių ligoninės vyr. gydytojas Algirdas Klimaitis, ir anksčiau Gelgaudiškio dvare veikusios vaikų prieglaudos auklėtinis ponas Almantas Janutėnas. P. Almanto pasakojimas man „įkrito” tiesiai į širdį – jo šiltas žvilgsnis, graži minčių raiška, ori laikysena kalbėjo apie tai, kad augęs „Sielvarto namuose” (kaip jis sakė, taip auklėtiniai vadino šiuos namus), jis užaugo puikiu žmogumi. Vėliau su p. Almantu trumpai šnektelėjome.

Renginyje dalyvavo ir Sauliaus kolega liberalcentristas, kandidatuojantis Šakių apygardoje Kęstutis Smirnovas.

Po konferencijos laukė įstabus reginys: mums, gausiam žiūrovų būriui, įvairių epochų kostiumus demonstravo patys gelgaudiškiečiai. Elegantiškai lipdami dvaro laiptais  jie tarsi nunešė mus istorijos puslapiais atgalios, į ten, kur mūsų dar nebuvo… Netekusi amo stebėjausi renginio profesionalumu, organizuotumu, prasmingumu. Tai buvo puikus renginys (kuris vėliau dar tęsėsi koncertu)! Tariu ačiū jo organizatoriams už galimybę prisiliesti prie krašto istorijos, kultūros, praeities faktų ir jausmų bei ateities sumanymų!

Dalinuosi fotografijomis iš šio renginio.

 

S. Lapėno rinkiminės kampanijos

Jurbarko rinkiminėje apygardoje  vadovė

Aldona Juozaitytė

Tai pat žiūrėkite

UŽ KĄ BALSUOTI, O UŽ KĄ GALI BŪTI ITIN PAVOJINGA!

Už ką balsuoti?             Pastarosiomis dienomis šį klausimą man užduoda vis dažniau. Neturiu jokio noro …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *