2018 METŲ PRASMINGI IR ĮSIMINTINI ĮVYKIAI

Tapo jau įprasta, keičiantis metams, peržvelgti  įvairias įsimintinų ir reikšmingų įvykių suvestines. Noriu ir aš pasidalinti 2018 metų įsimintinais įvykiais. Nepretenduoju išvardinti visus, bet manau, vertus dėmesio įvykius už kuriuos nuoširdžiai dėkoju visiems, juose dalyvavusiems ir savo aktyvia pozicija prisidėjusiems.

Vaikystėje buvusios be galo ilgos 365 dienos metuose, senai man virto 52 savaitėmis, o prabėgusius 2018 metus  jau matavau 12-os mėnesių matu, kuriame atsispindi 12-a įvykusių Jurbarko rajono savivaldybės Tarybos posėdžių, tarp kurių buvo vienas ir neeilinis. Bet apie savivaldybės rūpesčius ir spręstas problemas dar bus proga pasidalinti 2019 metais, vyksiančių net trijų rinkiminių kampanijų metu.

Kuo gi man įsiminė 2018 metai? 

2018 metų PERGALĖ – prieš keturis metus publikavau analitinį straipsnį „PVM už šildymą – vietoje diskusijos – balaganas. Gana manipuliacijų! Pasinaudokime Anglijos patirtimi ir siekime lengvatinio 5 proc. PVM tarifo visoms kuro rūšims, naudojamoms patalpų šildymui“ (http://www.slapenas.lt/?p=4414 ) Pagrindinė mintis straipsnyje, kad Lietuvos stiprybė konkurencinėje kovoje tarptautinėse arenose priklauso nuo mūsų valstybės valdžios gebėjimo vykdyti mokestinę politiką. Paprastais pavyzdžiais akivaizdžiai įrodžiau, kad klaidos, suvokiant šiuolaikinę ekonomiką, diskriminuoja Lietuvos piliečius kitų ES šalių piliečių atžvilgiu.   

Sumažintas tarifas PVM („lengvatinis PVM tarifas“) šildymui, dujomis, elektra, malkomis ir kitiems pirmo būtinumo produktams – plačiai taikomas visose ES šalyse (net ir krizės apimtoje Graikijoje!) ir tai yra apmokestinimo norma, kuri užfiksuota ES dokumentuose. „Bendroji pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sistema (ES „PVM direktyva“)

 „„Skaldyk ir valdyk“ – mėgstamiausias visų diktatorių lozungas.

Manipuliacija 2: „Visiems vienodai taikoma PVM šildymui lengvata … nėra taikoma tiems, kurie šildosi individualiai, nors tarp tų gyventojų irgi yra daug mažas pajamas gaunančiųjų.” (4)

Po tokių pareiškimų biurokratams nieko nebereikia daryti. Supjudžius daugiabučių ir individualių namų savininkus, jie gali ramiai su savo šypsenomis nuošalyje lukterėti, kol vieni kitiems „perkąs gerkles“ ir reikalaus („iš pykčio“) panaikinti bet kokias lengvatas. Nors individualių namų savininkams logiškiau būtų kovoti už lengvatas visoms kuro rūšims. Tačiau kovos įkarščio pagautas, žmogus to jau nebesuvokia.

Valdžia pasirinkusi netiesioginių mokesčių didinimo kryptį, neatsižvelgia nei į piliečių poreikius ir interesus, nei į ekonomikos dėsnius, nei į kitų ES šalių patirtį.“ (http://www.slapenas.lt/?p=4414 )

Ir galų gale 2018-12-11Verslo žinios rašo: „Antradienį priimdamas kitų metų biudžetą Seimas patvirtino ir jį lydinčius PVM bei Akcizų įstatymų pakeitimus. Nuspręsta nuo 9% iki 5% mažinti spaudos leidiniams taikomą PVM tarifą, nuo bazinio 21% iki lengvatinio 9% PVM, taikomo malkoms ir medienos atliekoms, naudojamoms kaip kuras. Toks pat lengvatinis tarifas taikomas ir centriniam šildymui.“ (https://www.vz.lt/verslo-aplinka/2018/12/11/2019-uju-pokyciai-mazesnis-pvm-spaudai-ir-malkoms-didesnis-alkoholio-akcizas )

            Nors tai ne galutinė sveikos nuovokos ir pilietinės visuomenės pergalė Lietuvoje, bet tikėtina, kad žmonės vėliau ar anksčiau žmonės supras, kad nacijos išsaugojimas vertas to, kad biurokratai nustotų kurti „suverenią ekonomiką“ (panašią į Putino „suverenią demokratiją“) apiplėšiančią piliečius, griaunančią Lietuvos ekonomiką ir dėmesingiau vertins ES šalių patirtį ir įstatymus.

2018 metų ATRADIMAS – Albinos Danisevičiūtės kūrybinis palikimas – Sąjūdžio Jurbarke steigėjos, poetės ir aistringos kovotojos už Lietuvos laisvę atminimui parašiau šiuos straipsnius – http://www.slapenas.lt/?p=7591 ir http://www.slapenas.lt/?m=201810 .

2018 metų ĮVYKISman tapo SĄJŪDŽIO idėjų ATGIMIMAS ir Arvydo JUOZAIČIO dalyvavimas Prezidento rinkimuose (Arvydo Juozaičio ranka su trispalve ant Šimtmečio tilto per Nemuno upęhttp://www.slapenas.lt/?p=7454

2018 metų KNYGA – man liks Vytauto Radžvilo knyga „Kiek kartų gali atgimti tauta?“, kurios pristatymus visuomenei aprašiau savo straipsniuose – Tautos forumo pradžia – http://www.slapenas.lt/?p=7365 ir knygos „Kiek kartų gali atgimti tauta“ – pristatymas Jurbarko krašte – http://www.slapenas.lt/?p=7427

2018 metų NUSIVYLIMAS – formalus požiūris į Lietuvos valstybės šimtmetį. Be dėmesio buvo palikti svarbūs istoriniai faktai, kuriais mes – lietuviai galime pelnytai didžiuotis. Šimtmečio jubiliejus buvo gera proga apie tai pakalbėti, tačiau…

2018 metų NESĄMONĖ – suteiktos lengvatos stambiems ūkininkams („Dalinti lengvatas, kai nesuformuotas 2019 metų biudžetas – neatsakinga ir trumparegiška!” – http://www.slapenas.lt/?p=7646

2018 metų JURBARKO EGLĖ – puikus bendro kolektyvinio darbo pavyzdys – Išrinktos gražiausios Lietuvos eglės: pagyros feisbuke daug ką pasakė – https://www.delfi.lt/projektai/kaledos/isrinktos-graziausios-lietuvos-egles-pagyros-feisbuke-daug-ka-pasake.d?id=79956913&fbclid=IwAR0YQPNg5T7rMHe4AK0BFfMVSrq_73LWMkHHh_YjY5fFNIJ5hlCBmLcXm8s   Nuopelnas čia visų, kas šia idėja patikėjo, prisidėjo ir įgyvendino.

Šiais žmonėmis, kaip ir išskirtine eglute, pelnytai gali didžiuotis visi jurbarkiečiai ir šį kraštą mylintys žmonės. O idėjos be palaikymo ir įgyvendinimo – geriausiu atveju lieka tik pasiūlymais 😉
Tad visiems linkiu gerų idėjų ir jų įgyvendinimo, kad visi galėtume didžiuotis Jurbarko kraštu!

Taigi mintimis palydėdami 2018-us metus, viltingai žvelkim į ateinančius 2019 metus!

 

 

“…vis paskubom, parkniubdami,

pakildami, vėl griūdami…

Net mylim gedim – paskubom;

viens kitą apvejam kalbom,

[…]

Ir vėl – per laiką – paskubom,

su savo meile ir kalbom,

ilgom lyg vakarai žiemos, –

kol saulė ims ir apšarmos.“

                        Jonas JAKŠTAS  1979 metai 

Tai pat žiūrėkite

„PARTIZANO RAUDA“ pagal Leonard Cohen atliekamą dainą „THE PARTISAN“

Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną minint. Kai Jurbarko bardų klubo nariai paragino mane …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *