INTERPELIACIJA MAN – kas ir kodėl bijo mero pavaduotojo Sauliaus Lapėno?

 

 

 

 

 „Politikoje niekas neįvyksta atsitiktinai.”  

Franklinas Delanas Ruzveltas – 32-asis JAV prezidentas. *

Pirma dalis – Įvadas

Jei kas dar nežino, man grasina interpeliacija. Man įteikė „keistų“ kaltinimų sąrašą, į kuriuos privalėsiu atsakyti gruodžio 21 dieną. Suprantama, kad „grupė draugų“ labai norėjo nuimti mane iš mero pavaduotojo posto, net nespėjus man susipažinti su tekste surašytomis klejonėmis (žr. žemiau), tačiau savivaldybės tarybos reglamentas to neleido padaryti. Tarp kitko, dalyvavusi posėdyje, kuriame opozicija bandė surengti „isteriškus“ išpuolius, vyriausybės atstovė, jau po posėdžio ir daugeliui girdint, pagyrė mūsų savivaldybę už įstatymų laikymąsi ir mero principingą poziciją, vedant posėdį.

Jei trumpai paaiškinti problemos esmę – tai ji itin paprasta. Prekybos centruose, keičiantis pamainoms, vykdomos perdavimo-priėmimo procedūros. Tam, kad iškilus problemoms ar trūkumams, nuostolius padengtų perduodanti pusė, o ne priimanti. Gaila, bet keičiantis valdžiai savivaldybėse, tokios politinių sprendimų perdavimo formos nebuvo. Pasirašytos praeityje sutartys gali dūlėti archyvuose, tačiau kartais paaiškėja, kad pagal jas savivaldybė staiga tampa kažkam skolinga milijonus.

Štai ir tenka, kaip ir mums periodiškai spręsti problemas (taisyti padėtį) dėl sprendimų padarytų dar 2009 metais. Itin skaudžios problemos mūsų savivaldybės biudžetui susijusios su  anksčiau sudarytomis sutartimis dėl investicijų ir prisiimtais finansiniais įsipareigojimais. O kadangi esu mero paskirtas atsakingu už investicijas, tai man gana dažnai tenka kapstytis senuose dokumentuose ir atlikti tam tikrą auditą, sutartinių įsipareigojimų, apie kuriuos „politikai“ privengia kabėti.

Tokiu būdu, aš paprasčiausiai esu priverstas reguliariai užlipti ant buvusių rajono vadovų neužgyjančių ir skausmingų nuospaudų (mazolių). Aš to nedaryčiau, tačiau savivaldybė neturi tiek pinigų, kad besąlygiškai apmokėtų buvusios valdžios neatsakingus „pažadus“ ar „įsipareigojimus“, ar eilinį kartą perstatyti jų „stadionus“. (Man įsiminė vienas interneto-trolis, kuris dažnai po panašaus turinio tekstu komentaruose visada rašo – „Na va, ir vėl kalti buvusieji“). O kas, jei jie iš tiesų kalti?

Taigi, tikslas paprastas – tam kad vien perskaityti ir suprasti schemas bei susivokti „buvusių palikimuose“ – reikia daug laiko. Jei nustosiu tuo užsiimti ir vykdyti tiesiogines pareigas, naujai atėjusiam žmogui prireiks tai daryti iš naujo. O čia žiūrėk ir rinkimai nebetoli, gal ir nesuspės. O gal ir nebenorės į tai gilintis, kodėl Tauragės RATC slepia ataskaitas ir audito išvadas; kodėl mes neturėtume sumokėti lenkams milijoninės skolos, kurią turėtų sumokėti rusai. Juk naujas žmogus gali ir neišdrįsti? Štai, užteko Lapėnui principingai iškelti kausimus Rusijos partneriams, kai jį jau siekia skubiai atstatydinti. (Tarp kitko, įdomi aplinkybė, opozicija kaltina mane (žr. žemiau), kad aš Kaliningrade kažką užgavau ar net įžeidžiau. Iš kur pas juos tokia dezinformacija? Iš Rusijos? Tai kam dirba šie pradedantys Štirlicai?)

Aš nelauksiu gruodžio 21 d. ir detaliai bei viešai išdėstysiu savo poziciją. Bet pradžioje turiu paaiškinti:

            Pirma,

kol dar yra laiko, aš primygtinai rekomenduoju visiems pasirašiusiems po reikalavimu mane atstatydinti iš Jurbarko rajono savivaldybės mero pavaduotojo posto ir po reikalavimu skubos tvarka sušaukti neeilinį posėdį mano interpeliacijos svarstymui, tiems kam nebuvo žinomos tikrosios priežastys, kas nesuprato, kad dėl savo nežinojimo tapo bailių manipuliatorių žaislais, atsiimti savo parašus ir atsisakyti nuo keliamų kaltinimų. Tokiu veiksmu Jūs ne tik sutaupysite gyventojų (mokesčių mokėtojų) pinigus rajono biudžete, kurie bus beprasmiškai iššvaistyti desperatiškai avantiūrai, tačiau galėsite be sąžinės graužaties žiūrėti savo kaimynams į akis.

            Antra,

aš nuoseklus savo veiksmuose. Ir esu ko gero vienas iš nedaugelio politikų, pagal galimybes reguliariai pateikiantis ataskaitas rinkėjams apie savo darbą asmeniniame portale, – aš ketinu išsamiai pateikti visus faktus bei dokumentus, liečiančius neapgalvotus, klaidingus ir net melagingus teiginius, kuriais motyvuojama interpeliacija.

Tarp kitko, skaitant interpeliacijos tekstą (pilną tekstą pateikiu žemiau) jūs galite pastebėti keistą aplinkybę – dauguma kaltinimų grindžiami mano paties portalo publikacijomis. Tai atsitiktinumas, ar tiesiog noras apriboti žodžio laisve, kad ir kitiems politikams nebekiltų noras naudoti interneto galimybes ataskaitų viešinimui ir atviroms diskusijoms?

Kadangi pateikiami kaltinimai – grubi faktų klastotė, aš nesiruošiu teisintis. Aš tik noriu, eilinį kartą atsiskaityti rinkėjams ir rajono gyventojams, kurių interesus gindamas, kartais esu priverstas iškęsti kai kurių politikierių melagingus teiginius ir piktdžiugiškus „interneto-trolių“ komentarus. Susidarius tokia situacijai, esu priverstas praskleisti uždangą ir parodyti kas vyksta iš tikrųjų. Kaip bebuvus – jie patys to prisiprašė.

             Trečia,

kadangi didžioji mano darbo laiko dalis skiriama einamų klausimų ir gyventojams aktualių problemų sprendimui, aš neturiu galimybės atsakyti į visus klausimus iš karto. Aš tai darysiu savo portale, pagal savo galimybes ir turimą laiką. Be to, atsakymams į galimus papildomus klausimus, numatau sušaukti spaudos konferenciją.

            Ištvermė – geriausia politiko draugė

Aš suprantu, kad daugeliui emociškai- aštrus klausimas dėl mano pažado duoto Darbo partijai 2014 metais. Tikėtina, kad kai kas mano atsakymą „Tarnauju Jurbarko krašto žmonėms ir savo rinkėjams, o ne partijoms“ palaikė atsikalbinėjimu, tuščia retorika, kuria naudojasi pradedantys politikai. O dabar įsivaizduokite, kad tai – tiesa. Įsivaizduokite, kad save gerbiančiam politikui kai kas būna svarbiau, nei momentinis savos reputacijos išsaugojimas. Įsivaizduokite, kad nuo mano elgesio tuo metu didžia dalimi priklausė rajono gyventojų gerbūvis. Įsivaizduokite, kad mano užimamos pareigos tuo metu  vertė elgtis taip, kaip ir pasielgiau, ir apsiriboti tokiu komentaru, tikintis, kad vėliau ar anksčiau, kai tik bus galimybė, aš sugebėsiu viską paaiškinti…

Priminsiu, politikoje nesu naujokas ir ne pirmus metus atstovauju Lietuvos piliečių interesus: LR Seime, Vidaus reikalų ministerijoje, savivaldybėse. Aš mačiau, kaip kuriasi ir žlunga partijos dėl politikierių melo. Kartais stengdavausi viską daryti, kad išgelbėti partiją, kai kiti tuo metu jau bėgdavo kaip žiurkės iš skęstančio laivo.  Aš labai rimtai žiūriu į duodamus pažadus, tačiau man daug svarbiau – priesaika, duota Lietuvos žmonėms.

Pirmą kartą, aš ją daviau LR Seime 2000 metų spalio mėnesį ir nė karto jos nesulaužiau. Gal kam nors tai atrodo, kad tai buvo senai, nes pažadas partijai pasirašytas 2014 metais.

Priminsiu, kad šis pasižadėjimas – ne priesaika ir net ne juridinis dokumentas, be to po to aš daviau priesaiką rajono gyventojams, tapdamas Jurbarko rajono savivaldybės tarybos nariu.

Tokiu būdu, net jei kam tai nepatinka, duota priesaika žmonėms yra svarbesnė už bet kokius pažadus. Vėliau prie šios temos aš dar sugrįšiu.

                        Interpeliacija man

Aš gerbiu žodžio laisvę, todėl supažindinsiu jus su opozicijos argumentais (kurie buvo aprašomi, kai kuriuose žiniasklaidos portaluose , tačiau nebuvo publikuoti viešai originalūs tekstai.

Štai video reportažas iš Balticum TV laidos „Jurbarko žinios“ 2017-12-01, kuriame mano pirmieji atsakymai į užduotus klausimus:

 

Čia galite susipažinti su reikalavimo mane atstatydinti tekstu ir parašais, kartu prie šio reikalavimo, pridėtomis dokumentų foto kopijomis:

 

O čia pateikiu jūsų dėmesiui reikalavimo, surengti neeilinį tarybos posėdį, tekstą su parašais fotokopija:

 

 

 

 

 

 

Čia galite pasižiūrėti  2017-05-26 video reportažą iš Balticum TV laidos „Jurbarko žinios“ apie Darbo partijos pareikštas man pretenzijas ir ne tik mano pirmuosius komentarus šia tema:

 

                      O prie interpeliacijos temos neabejotinai dar sugrįšiu ir ne vieną kartą.

Skaitykite: INTERPELIACIJA MAN – Apie milijoną  tiesiai ir atvirai

* – vardan tiesos pastebėsiu, kad lietuviška Vikipedija priskiria šį posakį „Politikoje niekas neįvyksta atsitiktinai“ Teodorui Ruzveltui – „Jei tai įvyko, gali lažintis, kad tai buvo suplanuota iš anksto.“– 26-am JAV prezidentui, istorikui Teodorui Ruzveltui   https://lt.wikiquote.org/wiki/Teodoras_Ruzveltas

O angliškoje Vikipedijoje – 32-asis JAV prezidentas Franklinas Delanas Ruzveltas yra pasakęs: „Nothing in politics ever happens by accident. If it happens, you can bet it was planned that way.” https://en.wikiquote.org/wiki/Talk:Franklin_D._Roosevelt

Kadangi nei viename variante nenurodytas šaltinis (kur, kada ir kokiomis aplinkybėmis, tai buvo pasakyta), aš abejoju, ar jie tai iš vis kada nors yra sakę, bet politinių procesų esmė perteikta tiksliai.

 

 

Tai pat žiūrėkite

„PARTIZANO RAUDA“ pagal Leonard Cohen atliekamą dainą „THE PARTISAN“

Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną minint. Kai Jurbarko bardų klubo nariai paragino mane …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *