Apklausos turi prasmę – Naujametinės eglutės išvaizdą ir vietą lėmė apklausos dalyvių balsai!

Vienas iš „revoliucinių“ pasiūlymų naują reformą numatančioje „Baltojoje knygoje, autorių nuomone yra tai, kad padalijus Lietuvą į keturis regionus, galų gale bus suteikta galimybė vykdyti gyventojų apklausas. Ši absurdiška tezė, kaip ir siūlymas panaudoti interneto galimybes, siūlomos reformos autorių pristatoma kaip „didelis išradimas“, kuris „galų gale“ pagerins savivaldybių darbą, o tuo pačiu išspręs visas ekonomine, socialines problemas – sukurs naujas darbo vietas, pritrauks investicijas ir net padidins gimstamumą. (apie galimas problemas po tokios reformos  gyventojams skaitykite straipsnyje –  „Baltoji knyga“ – antikonstitucinio perversmo scenarijus Lietuvoje?

Aš suprantu, kad naujos reformos autoriams buvo tingu susirinkti informaciją apie tai, kad tokios apklausos jau senai nėra naujiena, bent jau mūsų rajono savivaldybėje.

Ir ne visos apklausos susilaukia pakankamo vietos gyventojų dėmesio. Pavyzdžiui apklausa apie galimybes priimti pabėgėlius sulaukė gerokai mažiau išreiškusių savo nuomonę (apklausoje dalyvavo 342 asmenys), nei paskutinė apklausa dėl Naujametinės eglės išvaizdos ir pastatymo vietos (anoniminėje apklausoje dalyvavo 611 asmenų). Nėra prasmės iš šio palyginimo daryti toli siekiančias išvadas, bet akivaizdu – kai kurie klausimai mūsų gyventojams yra aktualesni, nei klausimai ar problemos su kuriomis dar jiems neteko susidurti.

Kai kam gali pasirodyti, kad klausimas pastatyti tradicinę „gyvą“ ar stilizuotai modernią eglutę, – ne taip ir svarbu. Tačiau taip nėra. Viskas turi savo kainą, ir gamtinių išteklių išsaugojimo prasme ir kainos – juk tai daroma už mokesčių mokėtojų pinigus, reikalauja racionalaus ir maksimaliai efektyvaus jų panaudojimo.

Gerai, kai pavyksta surasti rėmėjus, norinčius ir galinčius padovanoti gyventojams eglę bei sukurti šventinę atmosferą. Tačiau pastaruoju metu, realiai ekonomikai stagnuojant dėl neapgalvotos fiskalinės politikos, kai kainų augimas, infliacija sumenkina ir taip menkus norus investuotojams rizikuoti savo kapitalu mūsų krašte, sunku tikėtis gauti panašias dovanas. Tačiau tai negali būti pretekstas atimti iš žmonių šventę, todėl ir buvo pasiūlyta patiems gyventojams išsakyti savo nuomonę dėl galimų sprendimų.

Po Jurbarko rajono savivaldybės išplatinto kvietimo dalyvauti apklausoje:  “Naujametinė eglutė – visų mūsų apsiprendimo reikalaujantis klausimas!” savo nuomonę anonimiškai išsakė 611 asmenų ir dar keli šimtai laikraščių „Šviesa“ ir „Mūsų laikas“ portaluose matomų skaitytojų savo komentaruose. O kur dar sunkiai suskaičiuojami komentarai „Facebook“ socialiniame tinkle…

Sunku abejoti balsavimo rezultatais, net jei įvertinsime, kad apklausa realiai vyko tik tris dienas ir kad balsavimas internete vyresnio amžiaus žmonėms pareikšti savo nuomonę galėjo būti ne itin paranki ar ne visada prieinama forma (taip galima teigti, vertinant ganėtinai jaunai atrodantį vidutinį balsavusių asmenų amžių – 30,9 metų). Tačiau turim pripažinti, kad kaip ir bet kuriuose rinkimuose ar apklausose, taip ir čia, rezultatus lėmė aktyviausia visuomenės dalis.

Taigi www.manoapklausa.lt portale (anonimiškai) vykusios apklausos rezultatai:

Labai svarbu yra tai, kad tiek www.manoapklausa.lt papildomuose atsakymuose, tiek laikraščių „Šviesa“ ir „Mūsų laikas“ portalų bei socialinių tinklų komentaruose, didžioji dauguma juos pateikusių, vienaip ar kitaip išreiškė nuomonę, kad eglutės galėtų būti ir savivaldybės aikštėje ir Dvaro parke.

„Esame dėkingi visiems, kurie buvo neabejingi ir prisidėjo prie galutinio apsisprendimo – kokia eglutė ir kur turėtų būti papuošta, sutinkant Šv. Kalėdas ir Naujuosius metus. Priėmėme sprendimą modernią eglutę rengti dvaro parko aikštės centre tarp fligelių ir portiko,  o prie Jurbarko kultūros centro pastato papuošti čia jau ne vienerius metus augančią eglę, kad bent jau šiais metais išlaikytume gyventojams įprastas tradicijas“ – konstatavo Skirmantas Mockevičius po diskusijų su kitais savivaldybės vadovais,  susipažinus su visuomenės išsakytomis nuomonėmis ir pasiūlymais.

 

Tai pat žiūrėkite

„PARTIZANO RAUDA“ pagal Leonard Cohen atliekamą dainą „THE PARTISAN“

Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną minint. Kai Jurbarko bardų klubo nariai paragino mane …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *