„RIEDĖK Jurbarke“ – INICATYVA, KURI PRIVALO TAPTI TRADICINIU RENGINIU MŪSŲ KRAŠTE (foto ir video reportažai iš renginio)

Žmogaus sveikata priklauso nuo judėjimo. Visi esam patyrę, kad vienam pačiam, kartais taip sunku prisiversti padaryti mankštą, ištrūkti iš kasdieninės rutinos, atsitraukti nuo televizoriaus ar kompiuterio ekrano. Ta2iau tai daryti su draugų ir bendraminčių kompanija – tampa gerokai lengviau. Ir rūpestis savo asmenine sveikata virsta pramoga ir netgi švente.

Dar liepos mėnesį pradėtos gvildenti mūsų neformalios iniciatyvinės grupės idėjos, aktyviau ir išradingiau populiarinti per keletą pastarųjų metų įrengtas dviračių trasas ir jų teikiamas galimybes Jurbarko krašto gyventojams ir svečiams, sutapo su Aplinkos ministro kartu su Dviračių transporto komisija (sudaryta susisiekimo ministro įsakymu) paraginimas prisidėti prie didžiausios pasaulyje tvaraus judėjimo kampanijos.

Džiaugiuosi, kad šioms idėjoms pritarė ir prisidėjo daliniam finansavimui gauti paraišką pateikęs Vietos veiklos grupės „Jurbarkas“ pirmininkas Algirdas Gudaitis.

Nuo liepos mėnesio Jurbarko rajono savivaldybėje, mano kabinete vykusiuose pasitarimuose, iniciatyvinės grupės narių ir socialiniuose tinkluose atsiliepusių komentatorių pasiūlymų pagrindu buvo rengiama rugsėjo mėn. 22–23 dienomis numatomų renginių programa, kurioje buvo numatytos galimybes pasireikšti ir mažiems, ir dideliems aktyvaus gyvenimo būdo ir poilsio mėgėjams bei propaguotojams.

Rugsėjo 22-ąją buvo paminėta Tarptautinė diena be automobilio ir visi gyventojai buvo pakviesti savo mokyklą ar darbovietę pasiekti pėsčiomis arba dviračiais, paspirtukais ar riedlentėmis.

Rugsėjo 23 dieną nuo 12 iki 14 val. gyventojai buvo kviečiami nuosavais dviračiais apvažiuoti maždaug 7 kilometrų ilgio maršrutą, kuris prasidėjo ir baigėsi Jurbarko dvaro parke. Šio maršruto tam tikrose vaizdingose vietose renginiui talkinantys JŠC Atviros jaunimo erdvės savanoriai fotonuotraukose užfiksavo pravažiuojančias dviratininkų grupes ir pavienius dalyvius. Šias fotonuotraukos buvo sukeltos ir reitinguojamos VšĮ Jurbarko turizmo ir verslo informacijos centro (JTVIC) socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Džiugu, kad ši renginio dalis sulaukė ypatingai didelio susidomėjimo ir vien tik užsiregistravusių buvo gerokai daugiau kaip 120 asmenų… Visus, važiavusius dviračiais dalyvius, maloniai nuteikė Jurbarko rajono savivaldybės mero Skirmanto Mockevičiaus su žmona Ramute dalyvavimas, tad buvo itin daug norinčių nusifotografuoti kartu.

Po 14 val. 3–7 metų vaikai su savo dviratukais, triratukais, paspirtukais ir balansiniais dviratukais buvo kviečiami dalyvauti mini varžybose „Rieda mažieji“ Dvaro parko trinkelėmis grįstoje aikštelėje. Šias varžybas padėjo surengti ir praktiškomis dovanėlėmis apdovanojo Jurbarko policijos komisariato pareigūnai ir darbuotojai.

Renginyje pramogos laukė ir mažųjų šventės dalyvių. Vaikai su savo dviratukais, triratukais ir paspirtukais varžėsi linksmose rungtyse „Rieda mažieji“, kurias pravedė Jurbarko rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyresnieji tyrėjai Ramūnas Budrius ir Lilija Martinkevičienė bei Jurbarko rajono kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus pavaduotoja moksleivių sportui Jolanta Kačerauskienė. Nors „rungtynių“ metu nebuvo įvardinti laimėtojai, tačiau mažieji džiaugėsi praktiškomis organizatorių dovanėlėmis – knygutėmis saugaus eismo tema ir atšvaitais. Vaikams prizus įsteigė VĮ Tauragės regiono keliai ir policija.

O 15 val. pirmąją šios dienos renginių dalį užbaigė nuotaikingas Šakių cirko artistų pasirodymas su vienaračiais atliekamais merginų šokiais ir Juro Pratusevičiaus įspūdingu žongliravimu.

Antroji „RIEDĖK Jurbarje“ renginio dalis prasidėjo 17 val. riedlenčių aikštelėje (tarp Vydūno gatvės ir Imsrės upelio, netoli gimnazijos). Grupės Jurbarko Skatepark narių (Dangis Alysas, Rokas Regesas, Paulius Vasiliauskas ir kt.) organizuojamos BMX dviratininkų, riedlentininkų ir paspirtukininkų varžybos sulaukė gal ir ne itin didelio dalyvaujančių skaičiaus, bet tikrai gausaus žiūrovų-sirgalių būrio.

Daugiau video įrašų iš riedlenčių aikštelės rasite, pagal šias nuorodas:

Augustinas Ape https://youtu.be/sEdc0Gjekjg

Domantas Švelnys https://youtu.be/TEpc1eqWuBo

Dominykas Rudikovas https://youtu.be/xlSw9mTJIzg ir https://youtu.be/Co2WoLynwMs

Justas Vyturys https://youtu.be/YxdfSlCBW2w ir https://youtu.be/I-Udh-mGODw

Kristijonas Bartkus https://youtu.be/qzntQPuT1cw ir https://youtu.be/XmiLHn8iDWU

Mantas Mockus https://youtu.be/emgki_Ud-f4 ir https://youtu.be/7giFj1VP9rw

Paulius Vasiliauskas https://youtu.be/Jc5li6KcYSI

Pasivažinėjimai: https://youtu.be/pPvxi3iIO9A

Pirmą vietą paspirtukų grupėje pelnė Augustinas Orentas, antrą – Domantas Švelnys, o trečia atiteko Edvinui Vaitkui. Riedlenčių grupėje geriausiai pasirodė Vaidas Mockaitis, Paulius Vasiliauskas ir Rokas Totoraitis. Pirmą vietą BMX dviračių grupėje laimėjo Kristijonas Bartkus, antrą – Rokas Regesas, trečią – Mantas Mockus.

Dėkingumą jaučia visi, kas gavo teigiamų emocijų – ir riedantys, ir tai stebintys, todėl manau, kad ne aš vienas, esu dėkingas iniciatyvinės grupės nariams, bet ir visiems, geranoriškai prisidėjusiems ir renginių metu prisidėsiantiems, Jurbarko kraštui neabejingiems žmonėms, kurie aktyviai teikė pasiūlymus socialinių tinklų forumuose apie tai, kokie renginiai ir pramogos galėtų sulaukti didesnio dalyvių dėmesio ir kaip būtų naudingi populiarinant susisiekimą ir laisvalaikio praleidimą dviračiais, riedučiais, paspirtukais bei kitomis alternatyviomis transporto priemonėmis.

Tai, ko nespėjome įgyvendinti šiais metais, būtinai panaudosime būsimuose renginiuose, nes daugelį gautų pasiūlymų vienijo dažnai pasikartojanti mintis, kad tokie ir panašūs renginiai privalo turėti tęstinumą ir kurti išliekamąją vertę ne tik sukuriant geresnę infrastruktūrą aktyviam gyvenimui, bet ir formuojant sveikesnės gyvensenos įpročius.

O kokie buvo pirmieji įspūdžiai renginio metu, galite pamatyti šiame Balticum TV „Jurbarko žinios „video reportaže, kuriame į Janinos Sabtaitienės klausimus teko atsakyti ne tik man pačiam, bet ir vienam iš renginio organizatorių Lukui Bakšiui:

Kviečiu visus jungtis prie visuomeninio neformalaus judėjimo „RIEDĖK Jurbarke!”, nes kiekvieno mūsų sveikata – tai visos mūsų nacijos sveikata ir gyvybingumas!

 

Tai pat žiūrėkite

„PARTIZANO RAUDA“ pagal Leonard Cohen atliekamą dainą „THE PARTISAN“

Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną minint. Kai Jurbarko bardų klubo nariai paragino mane …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *