PAGERBDAMI GENOCIDO AUKŲ ATMINIMĄ, NEUŽMIRŠIME IR JŲ GELBĖTOJŲ

Liepos 3 dieną Jurbarko genocido aukų kapinėse, kartu su aukų giminėmis ir dalyvaujant žydų bendruomenės nariams,  tylos minute pagerbėme Lietuvos Respublikos piliečių žūties nuo nusikaltėlių rankų 1941 metų liepos 3 dieną atminimą.

Tai siaubinga tragedija, atnešusi nepataisomą žalą mūsų visuomenei ir mūsų valstybei. Žydai, kaip ir kitų tautų gyventojai, per daugiau kaip 500 metų buvo ir tebėra neatsiejama Lietuvos kultūros ir istorijos dalis, be kurios neįsivaizduojama mūsų valstybė.

Mūsų krašte esantys istoriniai paminklai primena Antrojo pasaulinio karo metus, liudija apie 1941 metais sunaikintas ne tik panemunės, bet ir kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose gyvenusias žydų bendruomenes, kurios kartu per daugelį šimtmečių gyveno šioje žemėje, kūrė mūsų valstybę, puoselėjo kultūrą ir tradicijas, dalyvavo mūsų krašto ekonominiame ir politiniame gyvenime.

Dar prieš metus, pritardamas idėjai įvardinti žmones, kurie tapo fašistinių nusikaltėlių aukomis ir buvo čia žiauriai nužudyti, kalbėjau: „Tai buvo praradimas ne tik vienos tautos ar nacijos dalies, tai netektis visos Lietuvos valstybės. Nužudyti lietuviai, žydai ir rusai – visi jie buvo Lietuvos valstybės piliečiai. Šiandien prisimindami tuos laikus, turim kuo daugiau palikti istorinių šaltinių, konkrečių faktų, prisiminimų, kad būsimos kartos šių įvykių neužmirštų“.

Todėl džiaugiuosi žydų bendruomenės idėja Kauno gatvėje, Sinagogų aikštėje sukurti memorialą, skirtą Jurbarko žydų bendruomenės atminimui įamžinti. Atmenant to meto aukas ypač svarbu yra įvardinti tuos, kurie gelbėjo draugus, kaimynus, pažįstamus – Jurbarko krašto gyventojus ir Lietuvos piliečius. Nuoširdi mūsų padėka jiems ir pagarba, tai menantiems.

Manau, kad Jurbarko krašto žmonėms yra puiki proga ne tik susipažinti, bet ir asmeniniu indėliu prisidėti prie šio projekto įgyvendinimo.

                      Memorialą kuria Jurbarke giminystės šaknų turintis, skulptorius Dovydas Zundelovičius kartu su savo vaikais – dukra architekte Anna Zundelovitch ir sūnumi dizaineriu projekto prodiuseriu Gregory Zundelovičiumi. Iniciatyvos rinkti lėšas iš Izraelyje gyvenančių žydų išeivių iš Lietuvos, kurių protėviai kažkada gyveno Jurbarke, ėmėsi pats Dovydas Zundelovičius. Memoriale bus įamžinti ne tik kadaise Jurbarke gyvenusių žydų vardai ir pavardės, bet vardai ir pavardės juos gelbėjusių žmonių. Įrašai bus daromi anglų ir hebrajų kalbomis. Visą šio projekto eigą galite sekti socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje – Synagogue Square Memorial.


Ištrauka iš BalticumTV „Jurbarko žinios” 2017-07-05 laidos:

Tai pat žiūrėkite

„PARTIZANO RAUDA“ pagal Leonard Cohen atliekamą dainą „THE PARTISAN“

Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną minint. Kai Jurbarko bardų klubo nariai paragino mane …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *