Moters dieną Lietuvoje verta būtų minėti kasdien, bent kelis metus iš eilės!

              „Šie kūdikiai gimė turėdami vienodas galimybes, tačiau tikėtinas berniukų ir mergaičių išsilavinimas bei karjeros perspektyvos nėra vienodi. Kai užaugs, berniukas uždirbs vidutiniškai 16 proc. daugiau nei mergaitė.“ (Europos Komisija – Teisingumo generalinis direktoratas. „Kova su moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumu Europos Sąjungoje“)

 —

Iš pradžių tradiciškai sveikinu visas mūsų šalies moteris ir nuoširdžiai linkiu sėkmės darbe ir asmeniniame gyvenime! Tiems, kurie abejoja dėl šios šventės prasmės – siūlau paskaityti publikuotą anksčiau straipsnįKodėl tikri liberalai švenčia kovo 8 – Tarptautinę moters dieną ir pilietinės vienybės šventę?“.

Tuo labiau, kad moterų kova už lygias teises dar nebaigta ir kalba eina ne tik apie lyčių lygybę. Mums Lietuvoje ši problema gerokai gilesnė ir aštresnė – nes tai tautos (nacijos) ir valstybės išlikimo klausimas.

Pastaruoju metu vis dažniau įvairiais pretekstais, kur reikia ir kur nelabai, skamba žodžiai apie „grėsmes nacionaliniam saugumui“. Tačiau, nacionalinis saugumas ir nacijos gyvybingumas tiesiogiai priklauso nuo valdžios ir visuomenės požiūrio į moters padėtį Lietuvoje.

Kaip žinome iš istorinės patirties, būtent pagarba moteriai, žmonai, motinai tautos kultūroje garantuoja pačios tautos išlikimą ir vystymąsi netgi krizių ar sunkumų metu.

Apmaudu, kad būtent tokiam požiūriui, skiriama per mažai dėmesio. Ir dar daugiau, jei spręsti pagal komentarus po straipsniais apie gerokai mažesnius atlygius už darbą moterims „Moterų atlyginimai Lietuvoje vis dar mažesni nei vyrų“, „Skirtumas tarp vyrų ir moterų atlyginimų: moterys pralaimi skaudžiai“, tai net pati diskusija apie šią problemą, vystoma „socialinio darvinizmo“ lygyje. Būgtai nėra ko čia drumsti vandenį – „Nekorektiškas palyginimas“, „KIEK dirba, TIEK ir gauna“.

Man pavyko rasti vienintelį pozityvų komentarą, bet ir tas abejotinos vertės: „Taigi, 2016-07-12 20:51 Jei homoseksai gautų mažiau už heteroseksus bent perpus tiek, kiek moterys gauna mažiau už vyrus, toks klyksmas kiltų ant svieto, kad visiems ausys nudžiūtų. O dabar ką, moteriškos, tai jums ne vaivorykštiniai kokie, jas diskriminuot galima…“.

Informacija apie tai, kad moterų atlyginimai Lietuvoje vis dar mažesni nei vyrų, visuomenės vertinama kaip „statistinė klaida“ arba, kaip propagandos trūkumas. Tačiau kas iš tiesų slepiasi už šių faktų: „Skirtumas tarp vyrų ir moterų atlyginimų siekia 14,3 proc.“ (2016-07-12 – Skirtumas tarp vyrų ir moterų atlyginimų: moterys pralaimi skaudžiai.)

„Vidutinis paskaičiuotas moterų darbo užmokestis šalies ūkyje, išskyrus individualias įmones, ketvirtąjį 2016 metų ketvirtį sudarė 85,5 proc. vyrų algos. […] Vidutinis išmokėtas moterų atlyginimas valstybės sektoriuje ketvirtąjį ketvirtį siekė 615,1 euro, privačiame – 574,1 euro ir nuo vyrų darbo užmokesčio atsiliko atitinkamai 119,2 euro bei 93,8 euro.“ (2017-02-24 – Moterų atlyginimai Lietuvoje vis dar mažesni nei vyrų )?

Skurdas, neviltis ir šalies konkurencingumo netektis.

Kokį poveikį moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumas daro visą gyvenimą?

Dėl moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumo moterys per visą gyvenimą uždirba mažiau, todėl jų pensijos mažesnės, o pavojus skursti senatvėje didesnis. Tai gerai matoma iš pavyzdžių mūsų šalyje, kur beveik kas trečia moteris ir kas ketvirtas vyras gyvena skurde.

Europos Lyčių lygybės instituto ataskaitoje „Skurdas, lytis ir daugialypės nelygybės”, 2016 m. gruodžio pristatomoje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, pažymima, kad nuo 2014 metų skurdo lygis šalyje auga.

„Skurdas labai nevienodai pasiskirstęs visuomenėje. Lietuvoje beveik kas trečia moteris (29 proc.) ir kas ketvirtas vyras (25 proc.) gyvena skurde.“

Tačiau labiausiai neramina faktai, kad „Beveik kas antras vienišas tėvas/mama Lietuvoje gyvena skurde.“ (2016 m. gruodžio 15 d  – Lietuvoje beveik kas trečia moteris ir kas ketvirtas vyras gyvena skurde)

Verta priminti, kad mokslininkai jau senai nustatė tiesioginė sąsają tarp skurdo ir sėkmingo vaikų vystymosi, tarp nepilnaverčio (nepakankamo) moters maitinimosi nėštumo metu ir būsimo vaiko smegenų veiklos vystymosi.

Tai ko mes linkime savo tėvynei?

Jei mes iš tiesų siekiame tikro Lietuvos atgimimo ir jos pozicijų stiprinimo šiuolaikiniame pasaulyje, tai reikia imtis svarbiausio – sukurti kokybiškas gyvenimo, sveikatos apsaugos ir darbo sąlygas mūsų šalies moterims. Tai svarbiausia valstybės likimo sąlyga!

Tai pat žiūrėkite

LENKŲ MAŽUMĄ SUDARANTYS GYVENTOJAI, PIRMIAUSIAI YRA LIETUVOS PILIEČIAI

Kaip jau esu rašęs savo straipsnyje „Tikrų kovu debatuose nebuvo, kaip ir pačių debatų“, taip …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *