SAU IR ATEINANČIOMS KARTOMS – PASODINKIM IR PRIŽIŪRĖKIM MEDŽIUS

Apzeldinimo plano rengejaiPripažinkim, kad šalia dažnų širdį glostančių epitetų gražėjančiam Jurbarko miestui tenka išgirsti ir kritinių pastabų dėl per mažo dėmesio miesto planingam ir nuosekliam miesto apželdinimui. Medžiams numetus lapus, akys pasigenda visais metų laikas žaliuojančių spygliuočių, kurių nauda oro grynumui ir apsaugai nuo vyraujančių vėjų yra neginčijama ir akivaizdi. Tuo mes įsitikiname ne tik kurortiniuose Palangos, Druskininkų ar Birštono miestuose, bet ir mažesniuose miesteliuose, kai pamatome tvarkingus medžių (ypač ažūrinių pušų) gojelius, kur lajos ir kamienai neužstodami vaizdingų panoramų, teikia pavėsį, užuovėją ir nereikalauja itin didelių sąnaudų nukritusiems lapams surinkti ir utilizuoti.

Viltingai žvelgiam į melioratorių vykdomus (pratęstus) Imsrės upelio ir šalia esančių pakrančių tvarkymo darbus, tačiau po itin sausos 2015 metų vasaros nunyko didžioji dalis ten pasodintų pušų, o ir likę sodinukai be žmogaus rankų prisilietimo vargu ar išaugs dėl juos stelbiančių kiečių gausos. Karti komunalininkų patirtis, disponuojant kukliomis finansinėmis galimybėmis ir žmogiškaisiais resursais 2015 metais, neleidžia tikėtis, kad situacija pagerės per artimiausius metus.

Įvertinę esamą situaciją ir pasitarę su miškininkais, urbanistikos ir apželdinimo specialistais, matome vienintelę galimybę šiam projektui galutinai įgyvendinti (iki projekte numatyto ir siektino rezultato), – tai kreiptis pagalbos į jurbarkiškius, bendruomenes, šalia esančių gatvių gyventojus prašydami nepasididžiuoti ir ištiesti pagalbos ranką ne „valdžiai“, o savo pačių gerovei.

Jurbarko miškų urėdija sutiko padėti ir yra pasirengusi padovanoti Jurbarko miestui apie 1000 pušų iki 1 metro aukščio sodinukų, tačiau pasodinimą ir tinkamą priežiūrą  (reguliariai juos laistant ir saugant nuo piktžolių) galime padaryti tik su Jurbarko miesto gyventojų rankų ir dėmesio pagalba.

Mieli jurbarkiškiai, kreipiamės į Jus prašydami nepasididžiuoti ir iki balandžio  21 dienos, susisiekti su Jurbarko miesto seniūnu Romualdu Kuru ir pranešti apie savo norą bei galimybes dalyvauti medelių sodinime ir priežiūroje bent dvejus metus po pasodinimo.

                      Atvykę į Jurbarko miesto seniūniją, jūs galėsite geriau susipažinti ne tik su Imsrės upelio pakrančių apželdinimo schemomis ir pasirinkti sau priimtiną teritoriją, bet ir kitomis Jurbarko mieste numatomų viešųjų erdvių apželdinimo vietomis. Taip pat bus galima suderinti jums priimtiną sodinukų, papildomo juodžemio ir apsaugos priemonių medeliams pristatymo laiką. Sodinimo ir laistymo įrankiais teks pasirūpinti patiems talkininkams.

Džiugu, kad savo iniciatyva energingai ėmėsi darbo Jurbarko „Rotary“ klubo nariai ir jau balandžio pradžioje spėjo pasodinti pirmuosius sodinukus savo prižiūrimoje Imsrės upelio pakrantėje. Įgyvendinus „Rotary“ parko idėjas, jurbarkiečiai turės puikią erdvę poilsiui. Analogiškų iniciatyvų tikimės sulaukti iš lauko teniso, riedlentininkų ir jaunimo organizacijų bei mokyklų ir, be abejo, šalia esančių gyventojų.

„Visomis įmanomomis priemonėmis stengsimės įvardinti ir gal net specialiose informacinėse lentelėse „įamžinti“ bendruomenių, klubų ir šalia esančių gyventojų pastangas, prisidedančių, puoselėjant želdinius, prižiūrint įrengtas pavėsines ar net pačius tiltukus ir jų prieigas“, – užtikrino apželdinimo plano rengėjus  Romualdas Kuras, Jurbarko miesto seniūnas.

Na o bent kiek abejojantiems savo galimybėmis ar skeptiškai žvelgiantiems į šį kvietimą, siūlau pasižiūrėti arba perskaityti apie pušų naudą:

https://www.youtube.com/watch?v=PpZo6esCOE4

http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/ambicingas-ideja-su-visuomenes-pagalba-klaipedoje-pasodinti-50-000-pusu-56-572297 (Publikuota: 2016 sausio 26d. 09:10)

IKI SUSITIKIMŲ MEDELIŲ SODINIMO VIETOSE IR DŽIUGIŲ PRASMINGO DARBO AKIMIRKŲ!

DSC_1486

Tai pat žiūrėkite

UŽ KĄ BALSUOTI, O UŽ KĄ GALI BŪTI ITIN PAVOJINGA!

Už ką balsuoti?             Pastarosiomis dienomis šį klausimą man užduoda vis dažniau. Neturiu jokio noro …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *