Savivaldybė privalo ir gali apginti gyventojų interesus!

Saulius Lapėnas - Jurbarko rajono savivaldybės mero pavaduotojas
Saulius Lapėnas – Jurbarko rajono savivaldybės mero pavaduotojas

Jurbarko savivaldybės Tarybos posėdyje vasario 18 dieną audringai buvo svarstomas labai svarbus Jurbarko krašto gyventojams klausimas „Dėl savivaldybės finansinio turto investavimo ir UAB  Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro įstatinio kapitalo didinimo”.

UAB „Tauragės regioninio atliekų tvarkymo centro” (TRATC) reikalavimas savivaldybių biudžetų lėšomis didinti įmonės įstatinį kapitalą, tai tik pirmasis bandymas visas nuo 2012 metų susikaupusias skolas ir neįvykdytus finansinius įsipareigojimus dėl buvusios valdžios neveiklumo, permesti ant mokesčių mokėtojų pečių. Ko dėl taip atsitiko esu rašęs straipsnyje „Buvęs meras Ričardas Juška reikalauja, kad jurbarkiečiai susimokėtų už jo klaidas” – http://slapenas.lt/?p=5396

Konkretų pasiūlymą, kaip būtų įmanoma išspęsti problemą dėl Tauragės RATC reikalavimo skirti lėšų įstainio kapitalo didinimui  ir kaip rasti išeitį iš susidariusios padėties, pateikiau Jurbarko rajono savivaldybės tarybos posėdžio metu: https://www.youtube.com/watch?v=8roH1d_CPrc

Pagal Jungtinės veiklos sutartį, kuri buvo sudaryta steigiant UAB „TRATC“ ir pagal Koncesijos sutartis, sudarytas tarp bendrovės ir savivaldybių, ne tik savivaldybių administracijos yra  atsakingos dėl bendrovės veiklos užtikrinimo, ir laiku nepriimtų sprendimų, kad būtų užtikrinta atliekų tvarkymo funkcija regione. Be personalinės atsakomybės tenkančios ir Stebėtojų tarybos ir Valdybos nariams, atsakomybė tenka ir savivaldybių tarybų nariams – ieškant atsakymo į klausimą: kodėl apsisprendžiant dėl investicijų buvo vengiama gauti pritarimą iš savivaldybių tarybų!

Ar ne keista, kad turėdami 1,73 proc akcijų AB “Kauno energija”, svarstome Jurbarko savivaldybės gyventojų interesus liečiančius investicijų klausimus, o turėdami net 28 proc. akcijų UAB TRATC – tampame TRATC valdybos įkaitais? Apie tai dar parašysiu kitame straipsnyje.

O kol kas, būtina kuo greičiau pakeisti TRATC įmonės statusą iš Uždarosios akcinės bendrovės į ne pelno siekiančią Viešąją įstaigą. Manau kad tik tokiomis sąlygomis bus galima užtikrinti viešąjį interesą gyventojams gauti kokybišką paslaugą už ekonomiškai pagrįstą ir optimalią kainą.

To nepadarius ir artimiausioje ateityje neišvengsime TRATC vadovų reikalavimų didinti įstatinį kapitalą dėl grėsmės įmonei bankrutuoti.

Manau, kad toks siūlymas turėtų būti teikiamas jungtinės sutarties dalyviams (Tauragės, Šilalės ir Pagėgių rajonų savivaldybių taryboms), kaip galimybė realiai pažaboti Tauragės RATC savivaliavimą ir aplaidaus ūkininkavimo praktiką.

Saulius Lapėnas

Jurbarko rajono mero pavaduotojas

P.S.:

Daugiau galite pamatyti ir išgirsti Balticum TV „Jurbarko žinios” reportaže nuo 0:53 iki 8:56 min.:

 

Tai pat žiūrėkite

UŽ KĄ BALSUOTI, O UŽ KĄ GALI BŪTI ITIN PAVOJINGA!

Už ką balsuoti?             Pastarosiomis dienomis šį klausimą man užduoda vis dažniau. Neturiu jokio noro …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *