Seimas – pakeliui į naminukės gamybos legalizavimą

Nepaisant kai kurių parlamentarų raginimų pasipriešinti „samanės” legalizavimui, ketvirtadienį Seimas nedidele balsų persvara po pateikimo pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kuriose siūloma leisti kaimo turizmo paslaugas teikiantiems ūkininkams gaminti naminukę.

Tačiau jau naujos sudėties Seimas toliau svarstys šį projektą ir turės apsispręsti, ar suteikti teisę gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininkų ūkio registre ir kurie teikia kaimo turizmo paslaugas.Pasak projektą pateikusio Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko socialliberalo Gintauto Kniukštos, Vyriausybės nustatyta tvarka tokie ūkininkai galėtų iš savo ūkyje išaugintos ar įsigytos iš kitų ūkininkų perteklinės žaliavos gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 50 procentų. Šių gėrimų saugos ir kokybės rodikliai privalėtų atitikti Lietuvoje galiojančius reikalavimus.Šiuo metu galiojančio Alkoholio kontrolės įstatymo 10 straipsniu Lietuvoje yra draudžiama gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, išskyrus fizinių asmenų asmeniniam naudojimui (t. y. ne parduoti, o tik savo ar savo ar šeimos poreikiams tenkinti) gaminamus natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 18 procentų (alaus – ne didesnė kaip 9,5 procento).

Įstatymo pataisos iniciatoriai G. Kniukšta ir liberalcentristas Saulius Lapėnas teigia, kad, nepaisant Alkoholio kontrolės įstatymo reikalavimų, taip pat Baudžiamajame kodekse numatytų griežtų bausmių už šio įstatymo 10 straipsnio pažeidimą, namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų gamyba vyksta didžiuliais mastais, dažnai gaminami ir realizuojami ne tik sveikatai, bet ir gyvybei pavojingi alkoholio produktai.

„Galimybė kontroliuoti stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybą ir realizaciją atsiras tik legalizavus ir sunorminus stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybą ir realizavimą”, – teigia G. Kniukšta ir S. Lapėnas.

Jų nuomone, kartu būtų sunorminta minėtų produktų gamyba, kokybė ir realizacija, apsaugota vartotojų sveikata, sudarytos sąlygos plėtotis kaimo verslams ir gauti papildomų pajamų biudžetui.

Tačiau tokie argumentai neįtikino daugelio Seimo narių. Socialdemokratė Birutė Vėsaitė įžvelgė tame norą „girdyti” tautą ir kvietė pasipriešinti „samanės” legalizavimui. Seimo Tėvynės sąjungos frakcijai atstovaujantis Antanas Stasiškis abejojo, ar pavyks sukontroliuoti tokios naminės kokybę, ar „nebus varomas prastas „samagonas”.

Nepaisant abejonių, Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms po pateikimo pritarė 32 Seimo nariai, 17 buvo prieš, 9 susilaikė.

Seimas, pritaręs dokumentui po pateikimo, taip pat nutarė paprašyti Vyriausybės išvadų. Šį projektą dar svarstys Seimo komitetai, o priiminėti turės jau kitos kadencijos Seimas.

http://www.delfi.lt/verslas/verslas/seimas-pakeliui-i-naminukes-gamybos-legalizavima.d?id=5378005
http://www.delfi.lt/verslas/archive/print.php?id=5378005#ixzz3Jtf3PTc6

Tai pat žiūrėkite

BALTOJOJE KNYGOJE DEMOKRATIJAI IR REALIAI SAVIVALDAI – VIETOS NEDAUG

Ne per seniausiai pasinaudojau kvietimu pabendrauti su garbiais Trečio amžiaus universiteto klausytojais Jurbarko miesto seniūnijos …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *